Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lyan Kas: CP-international dankzij brutaal mailtje

Al jaren nationale CP-teams voor mannen, maar waar zijn de vrouwen? Lyan Kas (24), destijds voetballend bij ASC Waterwijk, besloot er eens een mailtje aan te wagen. Te weinig animo, antwoordde de KNVB in eerste instantie. Maar het balletje ging daarna wel rollen. "Nu nog meer meiden erbij. Ook al is het een contactsport, ook meiden met CP kunnen gewoon voetballen."

Het was 2017, de zomer waarin de OranjeLeeuwinnen hun doorbraak beleefden. In eigen land werden de  vrouwen Europees kampioen en heel Nederland wist in één klap wie Lieke Martens, Vivianne Miedema en Jackie Groenen waren. Ook Lyan Kas, al van jongs af aan gek van voetbal. Zelf speelde ze bij ASC Waterwijk in Almere, maar dat werd in het MO-19 team langzaamaan steeds moeilijker. Mede door haar cerebrale parese, waardoor ze spastisch is aan haar rechterarm en -been.

Hoog tijd om eens een mailtje naar de KNVB te sturen, dacht Lyan met de wetenschap dat er al jarenlang nationale (jeugd)selecties voor mannelijke CP-voetballers waren. Toen ze op Facebook een aankondiging voor een open training bij PEC Zwolle las, kroop ze daadwerkelijk achter de laptop en tikte haar mail. Met als belangrijkste vraag: waarom bestaat er eigenlijk geen CP-vrouwenteam?

Eerste World Cup ooit

Er volgde snel antwoord. "Er was niet genoeg animo voor. Gewoon te weinig meiden met CP die willen voetballen en zich melden." Daar moest Lyan het voorlopig mee doen. Totdat ze een jaar later alsnog een mail ontving met de boodschap dat er – onder de vlag van de Stichting CP-Voetbal Vrouwen – met een team voor meiden en vrouwen werd gestart. "Geweldig nieuws natuurlijk. Alleen had ik zelf de pech dat ik op dat moment na een achillespeesoperatie in het gips zat. En helaas ging ook de eerste World Cup in 2020 vanwege de coronapandemie niet door."

In 2022 was het eindelijk wel zover: de eerste World Cup ooit in het Spaanse Salou. Oranje eindigde als vierde, Kas schaarde zich onder de topscorers van het toernooi. In 2023 werd Nederland tweede in de Nations League. Volop ontwikkelingen dus voor de groep CP-vrouwen die twee keer per maand trainen bij VV Cabauw. Maar ze zijn nog met te weinig, vindt Lyan. "Onze groep telt nu 15 speelsters. Dat is te weinig om selectie te kunnen spelen. Daarom zou ik een oproep willen doen aan alle meiden met CP of niet-aangeboren hersenaandoening (NAH). Hou je van voetbal? Je bent van harte welkom!"

Ouders te huiverig

Uit eigen ervaring heeft Lyan wel een idee waarom het zoeken is naar voetballende CP-meiden. Dat ligt vaak aan de ouders. "Bij een meisje met CP is voetbal niet meteen de eerste sport waaraan gedacht wordt. Het is toch een contactsport. Toen ik een jaar of 11 was, keek ik op tv altijd naar Ajax. Vanwege Klaas-Jan Huntelaar, van wie ik groot fan was. Toen wilde ik ook op voetbal, maar mijn ouders waren ook heel voorzichtig en vonden het geen geweldig plan. Maar ik heb uiteindelijk doorgedramd en mocht me aanmelden bij de MO-13 van ASC Waterwijk."

Inmiddels speelt Lyan in clubverband voor Only Friends én komt ze uit voor Oranje. “Door brutaal die mail te sturen aan de KNVB is het balletje gaan rollen. Mooi toch?”

Heb je CP en wil je ook voetballen? Neem contact op via info@cpvoetbalvrouwen.nl

Damian Schellekens Damian Schellekens Hij werd CP-international dankzij zijn oplettende trainer. "Trapt die keeper nou echt met buitenkantje rechts die bal uit?"

Bruno Hoek Bruno Hoek Zijn fysio vertelde hem dat er ook een KNVB-team bestaat voor jongens die hetzelfde hebben als hij. Twee weken later schreef Bruno zich in voor een open training op Varkenoord.