Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De rol van de trainer tijdens de rust en time-out

Bij elke wedstrijd vindt er halverwege een korte pauze plaats: de rust. Dat is hét moment om de spelers even op adem te laten komen, wat te drinken en met elkaar de ervaringen van het gespeelde wedstrijddeel te delen en bespreken. In dit moment kun je ook jouw tips aan individuele spelers en/of het team kwijt. Wees hierin concreet, blijf positief en stimuleer de spelers, dan heeft jouw boodschap het meeste effect.

Wanneer de scheidsrechter of spelbegeleider aangeeft dat het rust is, zitten de spelers nog vol adrenaline. Laat ze daarom even uitrazen, drinken, plassen en dingen laten bezinken. Je kunt dit moment benutten om voor jezelf op een rij te zetten wat je precies wilt bespreken tijdens de rust.  

Spelers aan het woord 

Een goede manier om de eerste helft te analyseren is door de spelers zelf aan het woord te laten. Wat vonden zij goed gaan? Wat kan er beter? Door als voetbalcoach enkele (gerichte) vragen te stellen, gaan de spelers zelf nadenken. Je kunt verschillende spelers het woord geven. Laat bijvoorbeeld de één iets zeggen over het aanvallen, en vanaf de oudere pupillen, de ander over het verdedigen. Benadruk richting je spelers dat elke positieve bijdrage goed is en het team verder helpt. Als voetbalcoach zul je hier meestal voor een groepsgesprek kiezen. Een individueel gesprek voor of na de rust of time-out kan ook van meerwaarde zijn. 

Complimenteren en uitdagingen formuleren 

Wanneer de spelers hun inbreng hebben gegeven, kun jij ervoor kiezen om bijvoorbeeld de aanvoerder de ingebrachte feedback te laten samenvatten. Je kunt als voetbalcoach ook zelf het woord nemen. Begin altijd met een compliment aan iedereen en benoem de goede zaken. Probeer zo concreet mogelijk te zijn in je coaching. Bijvoorbeeld: We hebben veel kansen gehad doordat we veel samen hebben aangevallen, wat kunnen we straks nog beter doen? Prima. Helaas staat het wel 1-2. Wat kunnen we zo meteen nog beter doen?’ 

Na het uitdelen van een compliment kun je de uitdagingen voor de tweede helft formuleren. Je kunt bijvoorbeeld twee positieve punten en twee aandachtspunten voor de tweede helft kiezen. 

  • Wat ging goed in het aanvallen? ‘We hebben een doelpunt gemaakt en diverse kansen gecreëerd. Ga zo door!'
  • Wat kan beter in het aanvallen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we sneller dicht bij het doel van de tegenstander komen als we de bal bij onze achterste spelers hebben? 
  • Bij oudere pupillen: wat gaat goed in het verdedigen? ‘De verdedigers verdedigen sterk en zijn actief in het storen en proberen de bal af te pakken. Ga zo door!’ 
  • Bij oudere pupillen: wat kan beter in het verdedigen? ‘Niet iedereen doet mee met verdedigen. De tegenpartij kan gemakkelijk oprukken en heeft zo twee doelpunten gemaakt. Hoe kunnen we dit in de tweede helft voorkomen?’ 

Voor het beste resultaat kun je de spelers beter ook daadwerkelijk wat rust geven en ze niet overvoeren met informatie. Individuele aanwijzingen kun je op dezelfde manier aan je spelers geven. Begin met een compliment, daarna kun je zo concreet mogelijk een opdracht, keuzemogelijkheid of tip geven.

Time-out 

Bij de wedstrijdvormen 6 tegen 6 en 8 tegen 8 is er ook een time-out. Deze is uiteraard erg kort, maar kun je wel op dezelfde manier insteken als de rust. Door wat in het veld te stappen zorg je ervoor dat je iedereens aandacht hebt. Laat iedereen eerst even kort op adem komen en wat drinken. Daarna kun je starten met een vraag, bijvoorbeeld over hoe de spelers de wedstrijd beleven. Vervolgens kun je een paar complimenten aan spelers geven. Wissel dit af, zodat alle spelers positief gecoacht worden. Tot slot kun je één of maximaal twee verbeterpunten aangeven, waarna je afsluit met een oppepper voor het hele team. 

Gerelateerde kennisartikelen

Kennis, tips, inspiratie en blijf op de hoogte van activiteiten en evenementen

Ontvang de KNVB Assist trainers-nieuwsbrief iedere twee weken in je inbox

Schrijf je in