Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Edwin Goedhart: 'Slim zijn om voorop te blijven lopen'

De uitbreiding van de KNVB Campus is op meerdere fronten belangrijk, vindt Edwin Goedhart. De medisch manager van het Voetbal Medisch Centrum (VMC) is bang dat de voetbalbond zijn leidende internationale positie verliest wanneer het niet kan inspringen op toekomstige ontwikkelingen. En dit heeft ook effect op de breedtesport die meelift.

De onderzoeksresultaten die wij uit het topvoetbal halen, gebruiken wij ook voor de recreanten en andere sporten.

Het is Goedhart niet alleen om de topsport te doen. Hoewel hij zich onder andere als teamarts van het Nederlands elftal omringt door de beste voetballers van het land benadrukt hij direct dat het VMC er niet alleen is voor het betaald voetbal. “De onderzoeksresultaten die wij uit het topvoetbal halen, gebruiken wij ook voor de recreanten en andere sporten. Alles wat wij bijvoorbeeld weten over het voorkomen en behandelen van blessures zetten wij breed in. Dit zit in de filosofie van de KNVB Campus. Het VMC heeft op die manier een landelijke functie voor sporters op alle niveaus, maar ook een regionale functie als regulier medisch centrum.”

Edwin Goedhart, medisch manager Voetbal Medisch Centrum (VMC).

De Sportgerelateerde Hersenschuddingen Polikliniek (SGH-Poli) is een goed voorbeeld waarbij de KNVB verder kijkt dan alleen de topsport en het voetbal. Het VMC zorgt in samenspraak met het Amsterdam UMC voor een passende behandeling en goede begeleiding bij mensen met langdurige klachten na een hersenschudding. “Ook doen wij bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek naar de impact van koppen. Hierin zit een verschil tussen een profvoetballer en een recreant die slechts af en toe kopt. Het lijkt er nu op dat een spelregelaanpassing op amateurniveau juist extra problemen kan veroorzaken door de toename van het aantal hoge voetcontacten. Op deze manier blijven wij zoeken naar verbeteringen en vernieuwing op alle fronten en niveaus.”

Onderzoekslab

Ook in het onderzoekslab op de Campus verricht de KNVB goed werk. “Wij werken samen met universiteiten om antwoorden te krijgen op complexe vragen. Wij streven ernaar om de onderzoekers van buiten naar binnen te halen. Hierbij investeren wij niet, zoals vroeger, in een onderzoek waarbij we na een jaar of vijf de resultaten krijgen. De onderzoekers zien wij graag twee of drie dagen per week op de Campus zodat wij zelf actief mee kunnen denken. Wij bieden een unieke plek voor de integratie van de wetenschap in de praktijk.”

Ook in het trainingscentrum streeft de KNVB naar topresultaten. “Hier werkt een grote groep specialisten zoals coaches, sportartsen, fysiotherapeuten, neuropsychologen, bewegingswetenschappers en data-analisten op een bijzondere manier samen. Met elkaar maken wij het voetbal beter. Het levert niet alleen de KNVB iets op, maar omdat veel van onze mensen uiteindelijk doorstromen naar de clubs, verspreidt deze kennis zich over het land.”

Het VMC heeft een landelijke functie voor sporters op alle niveaus, maar ook een regionale functie als regulier medisch centrum.

Analyses optimaliseren

Dat niet alle nationale teams, door het gebrek aan velden, gebruik kunnen maken van de KNVB Campus gaat Goedhart aan het hart. “Sommige teams komen bij ons niet verder dan de jaarlijkse screening. Het is niet mogelijk om al onze apparatuur en mensen mee te sturen door het hele land. Hierdoor krijgen deze teams niet de ideale begeleiding. Daarnaast kunnen wij onze analyses niet optimaliseren. Met meer teams herkennen wij sneller processen en ontwikkelingen. De KNVB-medewerkers hebben volledige informatie nodig om nog beter hun werk te doen.”

In een tijd waarin vernieuwing en innovatie cruciaal zijn, merkt Goedhart dat de KNVB aanloopt tegen de beperkte mogelijkheden. “Des te meer teams en spelers op de KNVB Campus verblijven des te meer data wij verzamelen. Er is dan sprake van patroonherkenning waardoor we eerder kunnen inhaken op nieuwe ontwikkelingen. De trainingsmonitoring, maar bijvoorbeeld ook de slaapregistratie krijg je perfect in beeld.”

Goedhart noemt nog meer voordelen van de uitbreiding van de KNVB Campus. “We kunnen voetballers die revalideren van een kruisbandblessure nu niet het optimale dagprogramma bieden. Regelmatig kunnen zij niet terecht op de velden, omdat ze worden ingezaaid of in gebruik zijn voor een team of een evenement. Ook daarom zijn extra velden noodzakelijk.”

Actie is nodig om internationaal mee te blijven doen op het hoogste niveau, besluit Goedhart. “Wij hebben niet het budget van de andere grote voetballanden. Wij moeten slim zijn om voorop te blijven lopen. Daar ligt onze kracht. De huidige KNVB Campus is klein en compact, een voorbeeld voor andere bonden. Niet voor niets komen er regelmatig afvaardigingen bij ons inspiratie opdoen. Maar deze voorsprong dreigen wij langzaam kwijt te raken. We moeten blijven groeien. Zonder uitbreiding van de KNVB Campus streven andere landen ons voorbij.”

Topvoetbal & ontwikkeling Topvoetbal & ontwikkeling "Structurele huisvesting van alle nationale teams is noodzakelijk om internationaal mee te blijven doen." Directeuren Nigel de Jong en Lennard van Ruiven over het belang van de uitbreiding van de KNVB Campus.