Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Uitbreiding KNVB Campus geen luxe, maar sportieve must'

De KNVB Campus in Zeist is ‘het kloppend hart’ van voetbalminnend Nederland en een begrip ver daarbuiten. Door de ontwikkeling van de sport groeit het centrum echter uit zijn jasje. Andere bonden gaan ons land zelfs aan alle kanten voorbij, vinden KNVB-directeuren Nigel de Jong en Lennard van Ruiven. Om de aansluiting met de internationale top te behouden, is uitbreiding noodzakelijk.

Een speler of speelster die zich bij het nationale team meldt, mag er qua faciliteiten niet op achteruit gaan ten opzichte van zijn of haar club. Dit is het allerhoogste niveau.

Tijden veranderen en daarmee ook het voetbal. Met de oplevering van de Campus in 2017 was de KNVB deze ontwikkelingen voor. Nederland zette de standaard voor de andere voetbalbonden. Zeist is weer de thuishaven van de nationale teams en dat brengt grote voordelen met zich mee.

Verschillen

De Jong, directeur topvoetbal, ziet veel verschil met de tijd (2004-2015) waarin hij in het Nederlands elftal speelde. “Wij verzamelden in Huis ter Duin in Noordwijk en moesten met de bus naar Katwijk, om daar te trainen op het veld van een amateurclub. We hadden wel een gym waar we gebruik van konden maken, maar die hadden we niet dagelijks tot onze beschikking. Je moest het inplannen wanneer je daar wilde sporten.”

De KNVB Campus is de thuishaven van onze nationale teams.

Dat Oranje op de KNVB Campus nu alle faciliteiten bij elkaar en op een hoger niveau heeft, is ideaal. “Alles is dichtbij en staat exclusief tot de beschikking van de spelers. Ook reizen zij niet meer voortdurend met de bus. De spelers stappen op de fiets en zijn lekker in beweging in de natuur. Daarnaast hoeft de staf niet meer te slepen met alle spullen, van trainingsmateriaal voor op het veld tot technologische hulpmiddelen. Gelukkig maar, want dit is de afgelopen jaren geëxplodeerd.”

Het internationale voetbal heeft zich de afgelopen jaren op alle fronten ontwikkeld. De eisen voor de spelers zijn zo hoog, dat het ook noodzakelijk is geworden om alle faciliteiten bij elkaar te hebben om goed te kunnen presteren. “Alles wordt gemeten en geanalyseerd. Voeding, data performance, gymsessies en fysieke testen zijn enorm belangrijk geworden. Ook vinden er meer besprekingen plaats, met het hele team maar bijvoorbeeld ook tussen de linies onderling. Je hebt daarvoor het juiste materiaal, goede ruimtes en meer mensen nodig. Op de KNVB Campus heb je dat allemaal bij elkaar.”

Directeur topvoetbal Nigel de Jong, hier met bondscoach Ronald Koeman, weet als geen ander hoe het internationale topvoetbal zich razendsnel ontwikkelt.

Minder mogelijkheden

Van Ruiven ziet als directeur voetbalontwikkeling dat de KNVB momenteel niet alle teams deze mogelijkheden kan bieden. “Het Nederlands elftal mannen en vrouwen, en Jong Oranje gaan voor. De overige teams kunnen we alleen kwijt op de KNVB Campus als er ruimte is. Het gebeurt regelmatig dat we ze elders in het land moeten stallen. Hierdoor hebben ze aanmerkelijk minder mogelijkheden en trainen op kwalitatief mindere velden. Een speler of speelster die zich bij het nationale team meldt, mag er qua faciliteiten niet op achteruit gaan ten opzichte van zijn of haar club. Het is een club overstijgende activiteit, op het allerhoogste niveau. En dat moeten wij als KNVB uitstralen. Daarom willen wij op de KNVB Campus een structurele huisvesting van alle nationale teams.”

Uitbreiding van het aantal velden is noodzaak. “We hebben hiervoor vooral in gebouwen kunnen investeren, maar nog relatief weinig in velden. We hebben er alleen een kunstgrasveld bij gekregen en de velden aan de overkant van de Woudenbergseweg opgeknapt. Maar drie velden is niet meer genoeg.”

“En dat heeft ook te maken met de veldbelasting”, vult De Jong aan. “Je wilt het eerste veld het liefste exclusief houden voor het Nederlands elftal. Dan hebben zij optimale omstandigheden wanneer zij komen trainen en dat komt hun prestaties ten goede. Daar is het hele land bij gebaat. Ook het vrouwenvoetbal is enorm in ontwikkeling. Je wilt ook deze teams het beste aanbieden. Maar omdat je te weinig velden hebt, ontstaan er voortdurend discussies of ook de andere teams van het eerste veld gebruik mogen maken. En dit gaat ten koste van de kwaliteit. Oranje staat bij de mannen op de zesde plaats op de wereldranglijst en bij de vrouwen op de elfde plaats (juni 2024), maar puur op basis van de trainingsvelden zijn we denk ik de minste van de hele top-10.”

Lennard van Ruiven, directeur voetbalontwikkeling, op de KNVB Campus.

De maat gezet

Dat de KNVB met de Campus de maat heeft gezet in het internationale voetbal is iets om trots op te zijn. Andere landen hebben het idee echter overgenomen en gaan Nederland nu voorbij. De Jong: “De Portugese voetbalbond heeft een bijna exacte kopie van onze Campus. Alleen hebben wij drie velden en zij beduidend meer. Je ziet dat zich dit nu al uitbetaalt voor Portugal, in talentontwikkeling maar zeker ook in prestaties.”

Naast het sportieve vlak biedt de uitbreiding van de KNVB Campus ook de mogelijkheid om maatschappelijk stappen te zetten. Van Ruiven: “De KNVB is voortdurend bezig met maatschappelijke activiteiten, maar regelmatig sneuvelen er hele goede plannen omdat we zelf de ruimte niet hebben. We kunnen de velden niet beschikbaar stellen als de nationale teams er moeten trainen. Bovendien hoort ook een nieuwe tribune bij de uitbreidingsplannen. We hebben dan eindelijk meer te bieden aan de fans.”

Internationaal meedoen

We hangen geen gouden kranen op en zijn ook geen prinsjes en prinsesjes aan het creëren. Het is simpelweg de basis die we op orde moeten hebben.

Van Ruiven benadrukt dat de KNVB met de uitbreiding niet streeft naar luxe, maar dat het niet anders kan om op internationaal niveau mee te blijven doen. “We hangen geen gouden kranen op en zijn ook geen prinsjes en prinsesjes aan het creëren. Het is simpelweg de basis die we op orde moeten hebben. We bereiden de spelers en speelsters voor op hun volgende wedstrijd en toernooi, maar natuurlijk ook op de toekomst. We hebben hoge sportieve ambities. We willen internationaal de aansluiting houden met de top en prijzen winnen. Natuurlijk is dat een cocktail van alles bij elkaar, dus de juiste lichting spelers, coaches enzovoorts. Maar datgene wat het meeste in je eigen macht ligt, moet sowieso goed geregeld zijn. Dat mag je niet als excuus kunnen gebruiken.”

“Juist de connectie tussen de teams kan het verschil maken”, besluit De Jong. “Wanneer je alle elftallen naast de deur hebt, krijgt je als KNVB een perfect overzicht van alle spelers en speelsters. En voor de talentvolle jongens en meiden is het natuurlijk een enorme stimulans om op hetzelfde terrein te trainen als het Nederlands elftal of de Oranjevrouwen. Dan zien zij waar ze het voor doen. Het is hun droom waar ze naartoe kunnen groeien.”

Voetbal Medisch Centrum Voetbal Medisch Centrum "We moeten slim zijn om voorop te kunnen blijven lopen", aldus Edwin Goedhart, medisch manager van het Voetbal Medisch Centrum op de KNVB Campus.