Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-voetballers? Die zitten ook op jouw vereniging

KNVB Media
KNVB Media
15 oktober 2024, 13:00
1:20

Alle internationals van de Oranje CP-teams draaien gewoon mee in de reguliere clubcompetities. In de jeugd of bij de senioren. - Foto: KNVB Media

"Gefeliciteerd, je hebt CP!" Die boodschap kreeg keeper Damian Schellekens toen hij zich op advies van zijn trainer liet testen. Het gevolg: als doorsnee amateurvoetballer vertegenwoordigt hij nu het Oranje CP-team op EK’s en WK’s. "We hopen dat meer trainers, technisch directeuren en hoofden opleiding eens rondkijken in hun vereniging. Er lopen namelijk veel meer voetballers met CP rond op onze amateurvelden die voor Oranje zouden kunnen spelen."

Laten we eerst een groot misverstand uit de weg ruimen. CP-voetbal is niet hetzelfde als G-voetbal. CP-voetbal wordt namelijk gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Vaak bewegen ze wat spastisch met hun arm en/of been, maar ze draaien 'gewoon' mee in onze reguliere voetbalcompetities. CP staat voor cerebrale parese. Het woord cerebraal betekent 'van de hersenen'. Parese betekent krachtverlies.

Heb je cerebrale parese en wil je schitteren in Oranje?

Hemiplegie bekendere term

Als CP je niets zegt, dan misschien hemiplegie wel. Dat is een term die in Nederland vaker voorkomt: een halfzijdige verlamming of verlies van spierkracht. Het ontstaat vaak voor de geboorte of in de vroege kindertijd. Overigens, ook voetballers met niet aangeboren hersenletsel (NAH), bijvoorbeeld als gevolg van een hersenbloeding of na een ongeval, komen voor het CP-team in aanmerking.

Alleen…waar zijn deze jongens en meiden, mannen en vrouwen? Scouten voor de nationale CP-teams is best lastig. Er bestaan namelijk geen aparte competities. Sterker, alle internationals van Oranje draaien gewoon mee in de reguliere clubcompetities. In de jeugd of bij de senioren. Het is dus heel goed mogelijk dat er op jouw vereniging een speler rondloopt die in aanmerking zou kunnen komen voor het Nederlands CP-team. Zonder dat hij of zij dat zelf weet.

Handjes en loopjes

Stephan Lokhoff, bondscoach CP-team (m).

Een groot deel van onze internationals zijn min of meer bij toeval in beeld gekomen. De een zag iets voorbij komen via social media, de ander werd door een oplettende trainer of revalidatiecoach op het bestaan van het Nederlands CP-team gewezen. En international Guido Floors had toevallig net bardienst toen er een team in oranjehirts tegen zijn amateurvereniging oefende. Dat bleek het Nederlands CP-team te zijn. Met jongens die net zulke ‘handjes en loopjes’ hadden als hijzelf.

De nationale (jeugd)selecties trekken de laatste tijd steeds vaker het land in. "We proberen veelal extern oefenwedstrijden te spelen", legt bondscoach Stephan Lokhoff uit. "Zodat meer mensen bij amateurverenigingen herkennen wat CP-voetbal is. We kunnen niet door het hele land scouten, maar het zou wel mooi zijn als de vijver waaruit we kunnen vissen wat groter is. Vergeet niet dat er in Nederland elke 22 uur een baby met cerebrale parese wordt geboren. CP is daarmee de meest voorkomende lichamelijke handicap bij kinderen", aldus de man die zelf 173 keer voor Oranje uitkwam en daarmee recordinternational is.

Line-up van het Nederlands CP-team voor de interland tegen Engeland in mei 2024.

Trainers, teammanagers, td’s en hoofden opleiding

Heb je een vermoeden dat een speler CP heeft? Ga gewoon met elkaar in gesprek en zoek contact met de KNVB.

Dankzij social media is de bekendheid van CP-voetbal al verbeterd. Maar Lokhoff doet ook een beroep op trainers, teammanagers, technisch directeuren en hoofden opleiding om eens rond te kijken bij hun vereniging. "Er lopen namelijk veel meer voetballers met CP rond op onze amateurvelden die voor Oranje zouden kunnen spelen." De uiterlijke kenmerken somt hij moeiteloos op. "Een ander loopje, een licht spasme aan arm en/of been of een motorisch probleem."

Dat laatste is soms lastig te zien met het blote oog, al viel het de trainer van keeper Damian Schellekens op dat hij altijd met de buitenkant van zijn voet uittrapte in plaats van met de wreef. Daarom doet Lokhoff een beroep op zijn collega-vakgenoten. "Heb je een vermoeden dat een speler CP heeft? Ga gewoon met elkaar in gesprek en zoek contact met de KNVB."

Een win-winsituatie voor iedereen, weet Lokhoff. "Het is een voorrecht om met Oranjeteams te trainen, interlands te spelen en toernooien in het buitenland te spelen. Ik zie de jongens elke keer groeien. Op het veld, maar ook qua persoonlijkheid. Net als iedere jongen of meisje wilden zij vroeger profvoetballer worden. Door hun beperking is dat niet gelukt, maar het Oranje CP-team biedt hen een andere weg. Zo halen ze alsnog het hoogst mogelijke binnen hun mogelijkheden."

WK in Spanje

In november speelt het Nederlands CP-team om de wereldtitel. Het WK in het Spaanse Salou vindt plaats van 9 tot en met 22 november. Oranje is in de poulefase ingedeeld in groep C en treft achtereenvolgens Thailand, Verenigde Staten en Australië. Bondscoach Lokhoff heeft een definitieve selectie van 14 spelers geformeerd.

Twee jaar geleden, tijdens het eerste toernooi onder Lokhoff, eindigde een verjongd Oranje als vijfde op het WK. "We willen het nu beter doen. Maar laten we niet te ver vooruit kijken. Eerst de poule doorkomen en van daaruit kijken we verder. Onder de toplanden zit een heel brede groep met landen die dicht bij elkaar liggen. Daar horen wij ook bij. Het is in ieder geval een mooie loting en we hebben veel zin om dit WK te gaan spelen", aldus Lokhoff. De nummers 1 en 2 uit de poule gaan door naar de kwartfinales. De nummers 3 en 4 spelen plaatsingswedstrijden om de plekken 9 tot en met 16.

WK-selectie WK-selectie Deze 14 spelers gaan in november in Spanje strijden om de WK-titel.

Onze internationals

Ze spelen gewoon in reguliere teams in het amateurvoetbal. Zo werden zij ook international van Nederlandse Oranje CP-teams.

Lorenzo Calkhoven Lorenzo Calkhoven Hij ging naar een selectiedag voor ballenjongens, maar werd CP-international. Speelt in het eerste van vierdeklasser Sporting Leiden.

Damian Schellekens Damian Schellekens Hij werd CP-international dankzij zijn oplettende trainer. "Trapt de keeper nou echt met buitenkantje rechts de bal uit?"

Bruno Hoek Bruno Hoek Zijn fysio vertelde dat er ook een KNVB-team bestaat met jongens die hetzelfde hebben als hij. Twee weken later schreef Bruno zich in voor een open training op Varkenoord.

Sem van Helden Sem van Helden Draagt al vanaf zijn tiende het Oranjeshirt. Ook een belangrijke kracht in de JO19-1 van zijn club CVV Zwervers.

Jeroen Schuitert Jeroen Schuitert Werd international dankzij Facebook. Is ook speler van Enter Vooruit 4.

Lyan Kas Lyan Kas Werd CP-international nadat ze een brutaal mailtje naar de KNVB stuurde.

Damin Ben Aalam Damin Ben Aalam Heeft een toekomst in Oranje dankzij zijn bewegingsagoog. Is lid van PPSC.

Guido Floors Guido Floors Hij werd CP-international na een bardienst op de club. "Daar zag ik opeens een team in het oranje spelen. Ze hadden hetzelfde loopje als ik."

Laatste artikelen