Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
(Assistent-)scheidsrechters worden tijdens het voetbalseizoen gerapporteerd. Het is aan de KNVB om de juiste middelen aan rapporteurs te geven. Het doel is om de (assistent-) scheidsrechters te stimuleren om zichzelf te blijven ontwikkelen. Het begeleidingsproces voor begeleiders en coaches voor zowel het veldvoetbal en futsal is daarom vernieuwd.
De begeleiding bestaat uit twee delen.
Bovendien bestaat de term ‘rapporteur’ niet meer. Als we het over begeleider hebben, bedoelen we vanaf heden ook de functie die voorheen bekend stond als rapporteur.
De belangrijkste punten en veranderingen in het begeleidingsproces zijn opgesomd in onderstaande video. Onderaan deze pagina staat een FAQ met de meest gestelde vragen rondom het begeleidingsproces.
Vanaf het seizoen 2024/’25 is het begeleidingsproces voor officials vernieuwd. De focus ligt nu meer op ontwikkelen en minder op beoordelen. Veel officials maken al op een goede manier gebruik maken van de zelfreflectie in Dugout en begeleiders reageren daar op een positief kritische manier op. Bij de tussentijdse ranglijst in april 2025 is openheid gegeven over de behaalde wedstrijdscores. Zicht op de wedstrijdprestaties helpt een official verder ontwikkelen.
In onderstaande video geven we een toelichting over de moeilijkheidsgraad, in combinatie met je wedstrijdscore. Wat betekent die moeilijkheidsgraad en wat voor invloed heeft dat op je wedstrijdscore?
We stappen af van de naam rapporteur. De functie rapporteur blijft bestaan, alleen wordt de benaming anders. Dat wordt namelijk ook begeleider. Alle veranderingen die hier worden besproken gelden dus voor alle begeleiders en coaches, waar voortaan dus ook de rapporteurs onder vallen.
Het invullen van de formulieren kost niet meer tijd dan je nu gewend bent.
Wanneer een (assistent-)scheidsrechter geen zelfreflectie aanlevert, hoef je alleen de vragenlijst met de score in te vullen in de Wedstrijdzaken App. Dit is binnen een paar minuten gebeurd.
Wanneer een (assistent-)scheidsrechter wel een zelfreflectie stuurt, is jouw reactie veel meer gericht op de belangrijke zaken in de wedstrijd. Hierdoor is het verhaal korter en heeft het meer effect omdat het om ontwikkelpunten gaat waar de (assistent-)scheidsrechter zelf mee bezig is. Zaken die niet in de ontwikkelpunten voorkomen, kun je nog steeds aangeven in een algemeen stuk.
Deze manier van rapporteren maakt het proces beter en de informatie gemakkelijker te werken. De Official Portal is verleden tijd. De vragenlijst voor de beoordeling voor de begeleider is nu terug te vinden in de Wedstrijdzaken App en de zelfreflectie van de (assistent-)scheidsrechter in Dugout.
De zelfreflectie kan dan in dezelfde omgeving van feedback worden voorzien, zodat iedereen dezelfde en de juiste versie heeft. De (assistent-)scheidsrechters kan de score van de begeleider niet meer in zien en dus ook geen bezwaarschrift meer indienen. Daarvoor is gekozen om de (assistent-)scheidsrechters meer te stimuleren op zichzelf te reflecteren in plaats van het wel of niet eens te zijn met de zienswijze van een ander.
Jouw beoordeling van een (assistent-)scheidsrechter mag worden ingevuld via de Wedstrijdzaken App. Download de uitleg met screenshots hierboven of lees de tekstuele uitleg hieronder.
De vragenlijst komt beschikbaar nadat de wedstrijd in de Wedstrijdzaken App is vastgelegd door de (assistent-)scheidsrechter. De vragenlijst waarmee je jouw beoordeling kunt doorgeven, vind je door op ‘Official’ te klikken in het menu van de Wedstrijdzaken App. Op de pagina ‘official’ staat een tabblad met ‘vragenlijsten’. Onder ‘af te handelen' in het uitklapmenu staat de vragenlijst klaar.
Bij ieder formulier staat de wedstrijd, de naam en het niveau van de (assistent-)scheidsrechter. Aan een oranje label links van de wedstrijd kun je zien dat de vragenlijst nog moet worden ingevuld. Vervolgens kan iedere competentie van de (assistent-)scheidsrechters worden beoordeeld. Per competentie kan de (assistent-)scheidsrechters worden beoordeeld op een schaal van 1 tot 5, waarbij 5 het hoogst haalbare is. Na het beoordelen van iedere competentie volgen nog twee vragen over het niveau van de (assistent-)scheidsrechters en de wedstrijd.
Onderaan de vragenlijst kun je op verzenden klikken om het formulier op te sturen. Als je de antwoorden nog even wilt bewaren en nog niet wil verzenden, kun je klikken op 'sluiten'. Verzonden formulieren kun je terugvinden onder ‘afgehandeld’ in het uitklapmenu. Verzonden formulieren kun je herkennen aan het grijze label. 96 uur na de wedstrijd is het niet meer mogelijk om de scores te verzenden. Mocht er toch nog iets aangepast moeten worden, neem dan contact op met het steunpunt.
Scheidsrechters: managen van een wedstrijd, communicatie, toepassing spelregels en volgen & positie kiezen.
Assistent-scheidsrechters: communicatie, fysieke conditie, mentale conditie, samenwerking, toepassing spelregels en buitenspel.
Futsal: volgen & positie kiezen, toepassing spelregels, leiding geven, bijdrage aan sportieve sfeer, formaliteiten en samenwerking (indien van toepassing).
Jouw beoordeling is van toegevoegde waarde. Jouw beoordeling wordt namelijk gebruikt als input voor de ranglijst. Daar verandert niets aan. Deze beoordeling gebruiken we alleen intern om een beeld te krijgen van een (assistent-)scheidsrechter. Hiervoor is gekozen omdat de (assistent-)scheidsrechters ook een zelfreflectie kan invullen en we zijn/haar beeld niet willen laten beïnvloeden door het rapport van de begeleider.
De (assistent-)scheidsrechter vult naam, groep en wedstrijdinformatie in op het zelfreflectieformulier. Onder wedstrijdinformatie valt: de teams, datum en tijd, stand en eventueel gegeven gele en/of rode kaarten. Vervolgens vult de (assistent-)scheidsrechters de wedstrijdreflectie in. Dit is een omschrijving van de wedstrijd, en een omschrijving/bevinding van minimaal één pluspunt en één ontwikkelpunt. (Assistent-)scheidsrechters mogen meerdere pluspunten, ontwikkelpunten of overige punten invullen.
Wanneer een (assistent-)scheidsrechter het zelfreflectieformulier heeft ingevuld, ontvang je een e-mail vanuit Dugout met een uitnodiging om feedback te geven. In die mail staat een knop met: ‘vul de vragenlijst in’. Als je daarop klikt, kom je uit bij het zelfreflectieformulier.
Je ontvangt een e-mail van Dugout met een link naar de zelfreflectie. Let op: je mag dan niet ingelogd zijn in Dugout, want dan krijg je een foutmelding. Download de uitleg met screenshots of lees de tekstuele uitleg hieronder.
Wanneer je op de knop in de mail hebt geklikt, kom je automatisch bij het eerste ingevulde reflectiepunt van de (assistent-)scheidsrechter. De algemene gegevens van de (assistent-)scheidsrechter vind je erboven. Je kunt vrij door de vragenlijst heen bewegen, de volgorde van het invullen maakt niet uit.
Bij elke vraag kun je het antwoord van de (assistent-)scheidsrechter zien en daarop reageren. Bij de vragen die verplicht zijn voor de (assistent-)scheidsrechter om in te vullen (minimaal 1 pluspunt, 1 ontwikkelpunt en een korte omschrijving van de wedstrijd), is het ook voor de begeleider/coach verplicht om feedback te geven. Aan het eind van het formulier is er de mogelijkheid om overige punten aan te dragen. Klik op ‘lever de feedback in’, download (indien gewenst) het formulier en sluit het venster.
De (assistent-)scheidsrechter kan dit zien door in te loggen in Dugout. Wanneer er feedback is gegeven staat achter de naam van de begeleider de status 'Afgehandeld'.
Na het verzenden van de feedback is er een optie om de zelfreflectie (inclusief feedback) te downloaden. Dit doe je door op de knop 'download pdf' te klikken. Ook kun je later nog het zelfreflectieformulier downloaden door in de oorspronkelijke uitnodigingsmail de zelfreflectie opnieuw te openen. Klik hiervoor op 'vul de vragenlijst in'. Je wordt gevraagd je e-mailadres in te vullen. Zorg dat dit hetzelfde e-mailadres is waar je de link op hebt ontvangen. Vervolgens krijg je een nieuwe e-mail met de optie om het pdf-bestand te downloaden. De link in de e-mail is 5 minuten geldig.
Bij de competenties kun je een score van 1 tot en met 5 geven. Dit lijkt op het oude systeem van E tot en met A. Ook de werkwijze zal weinig veranderen voor het toekennen van de score. Dit zal later in een handleiding nog nader toegelicht worden, maar de basis vormt de huidige handleiding rapportage.
Nee, een begeleider heeft geen minimaal aantal te schrijven rapporten meer. Dat is niet meer nodig, omdat de voorheen minimaal aantal (10) te schrijven rapporten nodig waren om de benchmark van de begeleider te bepalen om de rekenmethode voor strenge en milde rapporteurs te laten werken.
Er blijft een scheiding van drie groepen: de landelijke groep en de huidige rapportage en begeleidingsgroepen. Dat betekent dat de groepen gebonden blijven aan de steunpunten en landelijk. Maar een begeleider kan wel in meerdere groepen actief zijn en dus begeleider zijn bij landelijk als bij een district.
De rapporteurs uit seizoen 2023/2024 hoeven geen opleiding te volgen om te starten als begeleider. Er zal wel op verschillende momenten bijscholing worden aangeboden om de personen die in seizoen 2023/2024 rapporteur of begeleider waren met dezelfde werkwijze te laten werken. Mocht je nog geen begeleider of rapporteur zijn, dan kan je de opleiding tot begeleider volgen.
Alle gegevens van de scheidsrechters en de verenigingen zijn terug te vinden in de Wedstrijdzaken – App. Deze gegevens stonden voorheen in de Official Portal. Goed om te weten is dat de historie van de scheidsrechter niet meer kan worden ingezien door de privacy regels.
Bij West en Zuid blijft dit de arbeidsorganisatie. (Assistent-)scheidsrechter kan zelf aangeven of hij/zij begeleid wil worden en de arbeidsorganisatie koppelt dan een begeleider aan de (assistent-)scheidsrechter. In Noord-Oost kunnen de scheidsrechtersbegeleiders (-A) zelf de aanstellingen doen en worden de SB-B door de KNVB aangesteld.
Er blijven verschillende niveaus bij de begeleiders bestaan. Dus er blijft een groep die actief is bij landelijk, in de huidige rapportage groepen en een groep in de begeleidingsgroepen. Alleen de werkwijze zal voor alle groepen hetzelfde zijn. Dus een score voor de ranglijst in de Wedstrijdzaken App en het geven van gerichte feedback op de zelfreflectie in Dugout.
We zijn aan het onderzoeken of scheidsrechters een score kunnen geven over de feedback die wordt gegeven. Zo wordt bij begeleiders nog duidelijker inzichtelijk of hier mensen in opvallen en bijvoorbeeld een volgende stap kunnen zetten naar een hoger niveau. Bovendien blijven we de begeleiders bijscholen en schrijven een zo duidelijk mogelijke handleiding zodat het uitgangspunt voor iedereen gelijk is. Zo waarborgen we de kwaliteit van de begeleiders.
In de Wedstrijdzaken App komt het mailadres van de begeleider te staan. Een kort kennismakingsmoment is prettig om te laten weten dat de begeleider er is. Praktisch gezien zou dit het beste rondom de warming-up van de (assistent-)scheidsrechter plaats kunnen vinden. Onveranderd blijft dat er in de rust geen contact zal zijn. Na de wedstrijd kan er eventueel om opheldering worden gevraagd bij een complexe wedstrijdsituatie. Dit zal alleen nooit in de kleedkamer plaatsvinden want deze mag een begeleider niet betreden.
Voor begeleiders geldt dat zij binnen 96 uur een score moeten hebben ingevuld. Na 48 uur krijg je een herinnering via de Wedstrijdzaken App wanneer dit niet is ingevuld. Na de 96 uur is het alleen nog mogelijk een score in te leveren via de KNVB.
Voor het zelfreflectieformulier geldt dat de (assistent-)scheidsrechter 48 uur de tijd heeft na de wedstrijd om deze in te vullen. Vervolgens heeft de begeleider 72 uur de tijd om hierop te reageren zodat, bij een regulier wedstrijd in het weekend, er voor de volgende reguliere speelronde een afgerond begeleidingsproces hebt.
Na deze termijn blijft het mogelijk om een zelfreflectie in te leveren voor de (assistent-)scheidsrechter, maar is de begeleider niet meer verplicht hierop te reageren.
Een coach begeleidt een scheidsrechter meerdere keren per seizoen en is vaak gekoppeld aan een traject zoals een SOII-opleiding of ontwikkeltraject. Een coach geeft geen score. Een begeleider komt in principe maximaal 1x per seizoen bij een (assistent-)scheidsrechter en deze score wordt wél meegenomen in de ranglijst. Een begeleider kan ook coach zijn, maar niet op hetzelfde niveau/in dezelfde groep.
De tussentijdse ranglijst laat zien hoe de (assistent-)scheidsrechter zich verhoudt ten op zichten van de collega’s in zijn/haar groep. Er zullen hier verder geen scores op te zien zijn. Bij het opstellen van de ranglijst worden verschillende elementen meegenomen. Zo worden de begeleidingsrapporten, de score van de fitheidsmeting, de score van de spelregeltoets en de aanwezigheid bij themabijeenkomsten meegenomen om tot de positie in de ranglijst te komen. Promotie/degradatie hangt straks af van de positie van de (assistent-)scheidsrechter op deze ranglijst, niet alleen van de scores van een rapportage.
Let op: de cursisten van de SOIII cursus kunnen wel een zelfreflectieformulier invullen, maar krijgen geen tussentijdse ranglijst.
In het vorige systeem krijgt de (assistent-)scheidsrechter van een rapport een score te zien, maar de waarde weet je niet omdat deze nog afhankelijk is van andere rapporten die jij als rapporteur uitbrengt. Dus tot het laatste rapport kan dit nog veranderen.
Met het terugkoppelen van de tussentijdse ranglijst wordt dit juist transparanter omdat de (assistent-)scheidsrechter precies weet hoe hij/zij op dat moment ervoor staat ten opzichte van zijn/haar collega’s in dezelfde groep. Hierin is niet alleen de score van de rapportage meegenomen maar ook andere scores zoals de spelregeltoets.
Daarnaast leidt een score af van het ontwikkelproces van een (assistent-)scheidsrechter omdat dit stress geeft, gericht is op de korte termijn en afleidt van de tips en adviezen die er gegeven worden. Ook beïnvloedt dit de zelfreflectie van de scheidsrechter. Afwijkende scores van het gemiddelde moeten verplicht toegelicht worden door een begeleider.
Wanneer een (assistent-)scheidsrechter zijn of haar wedstrijd afzegt, ontvangt de begeleider een melding in de Wedstrijdzaken-App. Dit blijft onveranderd.