Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wedstrijdzaken app voor KNVB officials

In de Wedstrijdzaken app (WZ-app) kan een KNVB official alles terugvinden om goed te kunnen functioneren als official. Van aanstellingen en het digitaal wedstrijdformulier bij een wedstrijd tot het vinden van contactgegevens van andere officials en wijzigen van het rekeningnummer. Op deze pagina vind je een overzicht van alle functionaliteiten en hoe ze werken.

 

Aanstellingen en Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

In het programma ziet een KNVB official een gepersonaliseerd overzicht van aankomende wedstrijden. Je ziet alleen de wedstrijden (bij programma en uitslagen) waarin je als official een rol hebt. Als je een wedstrijd aanklikt, kom je in het detailscherm van de wedstrijd. Hier vind je:

- Vormindicator (de afgelopen drie resultaten en stand per team. Tip: als je meer informatie over een team of de competitie wilt, kun je op het team klikken en dan word je automatisch naar Voetbal.nl of de Voetbal.nl app doorgestuurd waar je alles kunt vinden);
Locatie en routeplanner;
Officials;
Algemene informatie (wedstrijdnummer, competitie, categorie, etc.);
Teaminformatie (minimum aantal spelers, aantal wissels, etc.);
Tijdsduur informatie;
Tenuekleuren (van zowel de thuis- als uitvereniging).

Ook vind je hier de toegang tot het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF). Alleen de scheidsrechter heeft de rechten om het digitaal wedstrijdformulier in te vullen en te verzenden.

Handleiding Digitaal Wedstrijd Formulier

Bekijk de video over de Wedstrijdzaken app

 

 

Official menu en info

De meeste informatie voor officials staat onder het official menu. Deze vind je in het hoofdmenu (drie streepjes linksboven) en dan bij het fluit-symbool “Official”(zie voorbeeld). Binnen het official menu kun je naar verschillende onderwerpen navigeren die te vinden zijn via kopjes in de blauwe balk bovenin. Het menu opent automatisch op het kopje “info”. Hier vind je via directe links de belangrijkste informatie voor officials:

- Handboek arbitrage
- Spelregels
- Protocollen
- Contactinformatie

 

Vragenlijst rode kaarten

Als je een rode kaart hebt moeten geven, is het belangrijk dat je na de wedstrijd de vragenlijst daarover in de Wedstrijdzaken app goed invult. Op basis van deze vragenlijst stelt de aanklager namelijk de straf op. Het invullen doe je in de WZ-app. De vragenlijst vind je in het Official menu onder het kopje Vragenlijsten.

Handleiding vragenlijst rode kaarten

Bekijk de video: Wedstrijdzaken app - afhandeling rode kaart

 

 

Vragenlijst begeleiding

Begeleider

Na een bezoek bij een (assistent-)scheidsrechter vul je als begeleider een vragenlijst in via de Wedstrijdzaken app. De vragenlijst vind je in het Official menu onder het kopje Vragenlijsten.

Handleiding vragenlijst begeleiding

(Assistent-)Scheidsrechter

Als je bij een wedstrijd een begeleider hebt gehad, wordt je wedstrijdscore in de Wedstrijdzaken app vanaf nu op woensdag zichtbaar voor de rest van dit seizoen. Dit geldt voor wedstrijden die gespeeld zijn tot en met de zondag voorafgaand. De dagen tussen je wedstrijd en het zichtbaar worden van de wedstrijdscores gebruik je om het zelfreflectieproces via Dugout af te ronden.

Wil je je score zien van een wedstrijd met begeleider? Volg dan onderstaande route:

1.        Open de Wedstrijdzaken app op je telefoon.
2.        Klik linksboven op de drie horizontale streepjes.
3.        Klik op ‘Official’.
4.        Kies bovenin voor ‘Vragenlijsten’.
5.        Klik rechts op ‘Afgehandeld’.
6.        Kies de wedstrijd waarvan je je score per competentie wil inzien.

 

 

Afmelden, verhinderingen opgeven en blokkades

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je een keer niet kan. Hier dien je de KNVB altijd over te informeren. We maken daarbij onderscheid tussen afmelden en een verhindering opgeven.

Afmelden

Afmelden doe je als je bent aangesteld bij een wedstrijd maar onverhoopt toch niet meer kan. Dit kan via de WZ-app in het official menu. Je gaat daarvoor naar de wedstrijd en klikt op het rode icoon achter je naam (zie voorbeeld) en vult de afmeldingsreden in. Is de afmelding te kort op de wedstrijd, kan afmelden niet meer via de app en moet je contact opnemen met het steunpunt (zie het handboek voor meer informatie).

Verhindering opgeven

Een verhindering geef je op als je van tevoren weet dat je niet beschikbaar bent op een bepaalde dag of bepaald gedeele van een dag. Er zijn twee soorten verhindering:

  1. Persoonsverhindering: Met deze verhindering geef je dat je als persoon niet beschikbaar bent, dus dat je vanuit geen enkele functie ingezet kan worden. Hiervoor gebruik je de optie “Alles geselecteerd”. Een voorbeeld is als je een bruiloft hebt en daardoor de hele dag niet beschikbaar bent.
  2. Functieverhindering: Met deze verhindering geef je aan dat je voor één of meerdere functies niet beschikbaar bent, maar wel vanuit een andere functie inzetbaar bent. Dit doe je door bij het aanmaken van de verhindering de functie(s) te selecteren waar de verhindering voor geldt (de functie(s) waar je beschikbaar voor bent vink je uit). Een voorbeeld is dat je geblesseerd bent en daarom als assistent-scheidsrechter niet beschikbaar bent maar wel als begeleider of coach naar een wedstrijd kan (zie voorbeeld).

Blokkades

Daarnaast kan het zijn dat je niet actief wilt of kunt zijn bij specifieke teams en verenigingen. Hiervoor ga je naar het official menu en klik je bovenaan op Blokkades. Door op toevoegen te klikken kan je een team of een vereniging selecteren. Een blokkade geldt voor al je functies, zodat je hier helemaal niet wordt aangesteld.

 

Contactgegevens officials

KNVB officials die samen op een wedstrijd staan aangesteld moeten de mogelijkheid hebben om van te voren contact met elkaar op te nemen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een scheidsrechter die afstemming zoekt met zijn of haar assistent-scheidsrechters, maar ook voor een wedstrijdofficial waarbij een begeleider of coach op bezoek komt. In de WZ-app vind je het telefoonnummer en e-mailadres van je KNVB-collega’s terug bij de wedstrijddetails onder het kopje Officials.

De contactgegevens:

- bestaan uit een telefoonnummer en/of e-mailadres;
- zijn alleen inzichtelijk voor de officials aangesteld op de wedstrijd;
- zijn alleen voorafgaand aan de wedstrijd zichtbaar (na vastleggen DWF verdwijnen ze);
- zijn alleen inzichtelijk voor KNVB officials (als je met een verenigingsofficial aangesteld staat, zie jij geen gegevens van deze persoon en andersom ook niet).

Voorbeeld

In het voorbeeld zie je wedstrijddetails bekeken vanuit mevrouw S. Vink. De scheidsrechter (A. de Jong) en de eerste assistent-scheidsrechter (H. Moussaoui) zijn KNVB officials. Achter hun namen zie je drie verschillende iconen staan. Het e-mailadres van een official vind je achter de envelop en het telefoonnummer vind je achter een van de twee telefoon-iconen. De tweede assistent-scheidsrechter (L. Atmodimedjo) is een verenigingsscheidsrechter. Daarom zijn van deze official géén contactgegevens zichtbaar.

 

Programma andere KNVB officials opzoeken

Je kunt je wedstrijdprogramma openstellen voor andere KNVB officials, zodat ze kunnen zien bij welke wedstrijden jij bent aangesteld.

Instellen in de WZ-app

Het openstellen van je wedstrijdprogramma doe je in twee stappen via de Wedstrijdzaken App.

Stap 1: de algemene privacy instellingen

Om anderen jouw wedstrijden te laten zien, moet je allereerst vindbaar zijn. Daarvoor ga je naar Instellingen, Mijn persoonsgegevens en Zichtbaarheid. Om vindbaar te zijn, moet je zichtbaarheid op Normaal of Beperkt staan. Als je op Afgeschermd staat, ben je onvindbaar en kunnen anderen jouw wedstrijden dus ook niet zien.

Stap 2: de official instellingen

Nu moet je nog instellen wie jouw wedstrijden mogen zien. De zichtbaarheid van je wedstrijden stel je in via het Official menu, onder het tab Info. Hier kun je bij Zichtbaarheid van wedstrijden kiezen tussen “Alleen ikzelf” of “Alleen bondsofficials”. Dit is standaard ingesteld op “Alleen ikzelf”, dus als je wilt dat anderen jouw wedstrijden ook mogen zien, moet je “Alleen bondsofficials” selecteren.

Opzoeken in de Voetbal.nl app

Het opzoeken van wedstrijden van anderen doe je in de Voetbal.nl App. Inloggen in de Voetbal.nl App doe je met dezelfde gegevens als voor de WZ-app. In de app ga je via het menu naar Zoeken, of je klikt op de groene plus onderaan je startscherm. Hier kun je zoeken naar Teams, maar ook naar Personen. Tik hier de naam van de official in wiens wedstrijden je wilt bekijken. Vervolgens zie je één van onderstaande situaties:

1. De persoon is onvindbaar. In dit geval heeft de official zijn of haar algemene privacy instellingen op Afgeschermd staan en is dus niet vindbaar

2. De persoon is vindbaar, maar er zijn geen wedstrijden zichtbaar. In dit geval heeft de official zijn of haar algemene privacy instellingen op Normaal of Beperkt staan, maar de official instellingen op “Alleen ikzelf” staan en is het dus niet mogelijk wedstrijden te zien

3. De persoon is vindbaar en er zijn wedstrijden zichtbaar. Als je de persoon aanklikt, zie je aankomende wedstrijdaanstellingen en uitgefloten wedstrijden. Door vervolgens op een wedstrijd te klikken, zie je de wedstrijddetails. Als je een official of de wedstrijden niet kun vinden, heeft deze persoon zich afgeschermd staan.

 

Andere activiteiten zoals bijeenkomsten (nieuw in versie 6.26)

In het Programma kunnen officials in één menu al hun persoonlijke activiteiten terugvinden. Er zijn verschillende soorten activiteiten:

- wedstrijden;
- bondsactiviteiten (bijvoorbeeld opleidingsavonden of themabijeenkomsten);
- verhinderingen.

Bij elke toekomstige activiteit staat ook vanuit welke rol je deelneemt. Door vervolgens op een activiteit te klikken, verschijnt meer informatie. Bij wedstrijden kom je direct bij het wedstrijdverslag (uitgespeeld) of digitaal wedstrijd formulier (nog te spelen of vast te leggen). Als je op een bijeenkomst klikt, zie je informatie over de locatie. Als je op een verhindering klikt, kan je deze eventueel bewerken. 

Door gebruik te maken van het filter, kunnen activiteiten in of uit het programma worden gesloten.

 

Historie afgelopen seizoen (nieuw in versie 6.26)

In het Programma kan je historische gegevens ophalen uit het afgelopen seizoen. Dit doe je door het filter in te stellen op “Vorig seizoen”. Hierbij kan je gelijk kiezen welke activiteiten je wilt weergeven van het afgelopen seizoen (bijvoorbeeld wedstrijden of bondsactiviteiten).

Het is niet mogelijk om verder dan één seizoen terug te kijken. Je kan dus alleen kiezen tussen het programma van het huidig seizoen of van het vorig seizoen.

 

Vergoedingen

In de Wedstrijdzaken App zijn de (wedstrijd)vergoedingen zichtbaar. Hiervoor ga je in het menu van de app naar “Official” en ga je in de balk bovenaan naar “Betalingen”. In onderstaande afbeelding zie je hoe dit wordt getoond. Er zijn twee opties (zie voorbeeld):

  1. Berekende betalingen: de vergoeding van een wedstrijd of activiteit is berekend en je ziet een bedrag staan. Dit herken je aan het groen balkje voor de omschrijving
  2. Nog niet berekende betalingen: de wedstrijd of activiteit heeft plaats gevonden maar is nog niet berekend en je ziet nog geen bedrag. Dit herken je aan het oranje balkje

Door te klikken op de activiteit zie je de specificatie van het totaalbedrag.

 

Rekeningbeheer

Als bondsofficial betaal je bondscontributie aan de KNVB (via de vereniging of als direct lid) en ontvang je vergoedingen voor de wedstrijden waar je aangesteld bent. In het Official menu onder Betaalgegevens kun je je huidige rekeningnummer inzien en wijzigen. Er zijn twee situaties mogelijk:

1. Eén rekening voor zowel betalen als vergoedingen. In dit geval geef je één rekeningnummer door waar zowel geld van af geschreven kan worden (betalen), als geld kan worden bijgeschreven (vergoedingen), zie afbeelding.

2. Twee rekeningen, één voor betalen en één voor vergoedingen. Het kan zijn dat je het fijn vindt om verschillende rekeningnummers te gebruiken voor afschrijvingen en voor bijschrijvingen. In dat geval heb je de optie om een ander rekeningnummer te gebruiken voor de uitbetaling van vergoedingen, zie afbeelding hieronder.

Het wijzigen van een rekeningnummer gaat via het oranje pennetje achter het rekeningnummer. Let op: zonder het afgeven van een machtiging is het niet meer mogelijk om je rekeningnummer te wijzigen.

Veelgestelde vragen

 

Wat gebeurt er met het Official Portal?

Met ingang van het seizoen 2025/'26 sluit het Official Portal definitief. De belangrijkste twee redenen zijn de verouderde software waarin het Official Portal was ontsloten en de wens om het gebruikersgemak te vergoten door zoveel mogelijk in één app aan te bieden. Alle functionaliteiten uit het Official Portal zijn of worden overgezet naar de WZ-app. We raden je aan om vanaf nu zo veel mogelijk gebruik te gaan maken van de WZ-app en het Official Portal niet langer te gebruiken.

 

Waar moet ik de digitale spelerspascontrole uitvoeren? Moet ik dit op het veld doen?

Het is zeker niet verplicht om dit op het veld te doen. Wij raden aan om hier pragmatisch mee om te gegaan en eventueel in overleg met de teamleiders en/of aanvoerders het moment en de plek af te stemmen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het warmlopen op het veld, maar ook bij de teams in de kleedkamer vlak voor de teambespreking.

 

Komt er ook een versie van de WZ-app voor op de computer?

Nee, er komt geen versie van de WZ-app die je ook op de computer of laptop kunt gebruiken. De WZ-app is een applicatie die je op een mobiele telefoon of op een tablet kunt downloaden en vanaf daar kunt gebruiken. Er is geen web-based versie beschikbaar.

 

Kan ik als scheidsrechter of COVS straks nog wedstrijden van collega’s opzoeken?

Ja, dat kan. Tussen de functionaliteiten op deze pagina staat “Programma andere KNVB officials opzoeken”. Hier staat uitgelegd hoe je wedstrijden van andere KNVB officials kunt vinden. Uiteraard staat het een official vrij om dit af te schermen. In dat geval kan het dus zijn dat je de wedstrijden van een collega niet kunt vinden.