Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Als voetbalcoach wil je dat iedereen binnen het team zich gewaardeerd voelt en met plezier kan voetballen. Er kan zich een situatie voordoen waarbij dit niet het geval is, bijvoorbeeld als een speler wordt gepest. Een voetbalcoach speelt een belangrijke rol in het voorkomen, bijsturen en/of ingrijpen als pesten aan de orde is in het team.
We hanteren hier de volgende definitie van pesten: ‘Pesten betekent wanneer één of meerdere spelers in het elftal hun persoonlijke macht en/of kracht systematisch misbruiken om andere spelers die zich niet of moeilijk kunnen verweren pijn te doen, te intimideren of bang te maken met de bedoeling er zelf beter van te worden.’
De lijn tussen plagen en pesten is vaak dun. Over het algemeen kun je zeggen dat plagen binnen het team meestal onschuldig is en dat ook blijft als er een basis is van gelijkwaardigheid en het incidenteel gebeurt. Plagen is ook meestal één tegen één en is makkelijk te stoppen.
Bij pesten is de sfeer in een team niet positief en er is altijd sprake van meer spelers tegen één. Er is sprake van een machtsverschil, een speler is niet in staat zich tegen de sterkere partij te verweren.
De belangrijkste stelregel bij het verschil tussen plagen en pesten binnen een team is hoe de ontvanger het zelf ervaart. De zender kan het nog net zo leuk bedoeld of gezegd hebben, de ontvanger bepaalt uiteindelijk wat plagen is en wanneer het pesten wordt.
De verschillen tussen plagen en pesten in een overzicht.
Plagen | Pesten |
---|---|
Gebeurt af en toe | Gebeurt vaak en lang |
Iedereen is gelijk. Eerst plaagt de één en dan plaagt de ander weer | Eén of meer spelers spelen de baas |
Het gaat heen en weer | Gaat altijd één kant op met vaak hetzelfde slachtoffer |
Voor de lol | Gemeen bedoeld |
Je kunt zeggen dat je het niet meer leuk vindt | Het is moeilijk of niet te stoppen |
Voor iedereen is het leuk | Voor de ene speler is het leuk, maar voor de ander niet |
Er is een aantal signalen waaraan je als voetbalcoach kunt zien dat een speler mogelijk gepest wordt:
De meest bekende vorm van pesten is waarschijnlijk het uitlachen en uitschelden van personen. Pesten kan echter in zeer veel verschillende vormen voor komen.
De gevolgen van pesten kunnen heel ernstig zijn, Wie wordt gepest, heeft of krijgt een steeds minder positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Zo'n speler trekt zich terug om maar niet op te vallen en is bang.
Wanneer je als voetbalcoach signaleert dat er gepest wordt binnen jouw team, kun je de vereniging vragen naar een pestprotocol. Ook kun je hulp vanuit de vereniging vragen als je denkt dat dit nodig is.
Als voetbalcoach ben je de eerste persoon die het pesten kan signaleren. Probeer meteen in te grijpen als je denkt dat er iemand gepest wordt. Wanneer je aan het begin van het seizoen duidelijke afspraken hebt gemaakt over wat wel en niet geaccepteerd en gewenst (gedrag) is, kun je hiernaar verwijzen als je met de betrokkenen in gesprek gaat. Hier creëer je begrip en bewustwording mee. Een groepsgesprek met gehele team kan ook helpen het pesten te stoppen. Hierbij kun je iemand van de vereniging, zoals de vertrouwenscontactpersoon, vragen bij aanwezig te zijn.
Het kan eveneens verstandig zijn de ouders van spelers te betrekken en het gesprek met hen aan te gaan om de ernst van de situatie te bespreken. Samen met de ouders kan worden gesproken over de begeleiding van een kind en de verschillende rollen die er bij pesten zijn.
Door in te spelen op de drijfveren van jeugdspelers worden/blijven ze intrinsiek gemotiveerd. Bij het voorkomen en/of omgaan met pesten kun je dan denken aan:
Als voetbalcoach sta je er zeker niet alleen voor wanneer iemand binnen het team wordt gepest. Vaak is er binnen de vereniging iemand actief en verantwoordelijk voor dit thema om je hierbij te helpen. Je kunt een onafhankelijke volwassene vragen om je bij te staan als je denkt dat dit nodig is. Zeker als pesten al ernstige vormen heeft aangenomen en/of al langdurig speelt. Er is een aantal manieren waarop je als voetbalcoach de gepeste speler, pester(s) en zwijgende middengroep kunt helpen.
Gepeste speler
Begeleiding van de gepeste speler is van groot belang. De speler moet aan de ene kant in bescherming worden genomen en aan de andere kant kun je helpen eerdere ervaringen te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld door gesprekken te voeren, al dan niet samen met de leid(st)er en eventueel in samenwerking met de jeugdcommissie en de vertrouwenscontactpersoon.
Pester
Hulp aan een pester kan bestaan uit een gesprek vanuit het verenigingsprotocol waarin je duidelijk kunt aangeven welk gedrag niet wordt geaccepteerd. Samen stippel je daarna een traject uit om het pesten te stoppen, bijvoorbeeld door sociale vaardigheden aan te leren. Als de pester vooruitgang boekt, kun je hem/haar complimenteren en met een schone lei verder gaan.
Meelopers
De zwijgende middengroep is van cruciaal belang in de aanpak van het probleem. Als de groep eenmaal in beweging is gebracht, hebben de spelers die pesten veel minder te vertellen. Je kunt deze groep deelgenoot maken van de situatie en hen vragen alert te reageren op pestgedrag.
Ontvang de KNVB Assist trainers-nieuwsbrief iedere twee weken in je inbox
Schrijf je in