Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Als coach heb je niet alleen te maken met de kinderen, maar ook met hun ouders. Vaak is dat prettig, soms kan dit ook lastig zijn. Als coach samen optrekken met de ouders zorgt voor meer plezier, een betere sportervaring en het stimuleert de ontwikkeling van de kinderen. Te veel betrokkenheid van ouders kan er ook toe leiden dat zij zich bijvoorbeeld tijdens de wedstrijd als coach gaan gedragen. Hoe hou je de juiste balans?
Kinderen hebben er baat bij als hun ouders of verzorgers interesse tonen en betrokken zijn. Stimuleer daarom ook het contact tussen ouders onderling. Maak regelmatig een praatje, zo voelen ze zich betrokken bij de vereniging en het team. Als ouders moeilijk te benaderen zijn, probeer ze dan eens uit te nodigen voor een afspraak op de vereniging of probeer een afspraak te maken om thuis langs te gaan. Een goed begin is het halve werk, daarom is het raadzaam om aan het begin van het seizoen een ouderbijeenkomst te organiseren. Hierbij kun je aansluiten bij een avond die vereniging misschien al organiseert voor alle ouders, maar je kunt het ook los organiseren. Wel is het altijd goed om de collega-voetbalcoaches en, indien aanwezig, de Hoofd Opleiding hierin te betrekken voor een verenigingsbreed gedragen visie.
Aan het begin van het seizoen kent niet iedereen elkaar. Een voorstelronde kan het ijs breken. Als voetbalcoach is het goed om iets te vertellen over je eigen achtergrond en je motivatie om voetbalcoach te zijn. Vervolgens kunnen de andere ouders zich voorstellen en ook hun mogelijke rol in de begeleiding van het team toelichten.
De rol van ouders is faciliterend. Ze moedigen positief en plezierig aan, helpen in het leren omgaan met winst en verlies, met complimenten geven en troosten. Ze geven het goede voorbeeld.
De voetbalspecifieke inhoud is bij uitstek de verantwoordelijkheid van de voetbalcoach. Daarbij gaat het om de wijze waarop je invulling geeft aan de training en hoe je het team begeleidt rond wedstrijden. In de bredere context rond het voetbal hebben de voetbalcoach en de ouder(s)/verzorgers een gezamenlijke rol als het gaat om plezier en ontwikkeling.
Ouders leren kinderen verantwoordelijkheid te nemen door ze bijvoorbeeld zelf de tas te laten dragen, door ze zelf spullen en rommel op te laten ruimen en door erop toe te zien dat ze bijdragen aan een goede sfeer in de groep. Houd rekening met ouders die zelf niet hebben gesport in verenigingsverband of niet bekend zijn met geschreven en ongeschreven regels. Vraag ook naar hun verwachtingen en wensen.
Praktische afspraken: Neem de afspraken die je met je team maakt met de ouders door. Leg uit wat ouders zelf kunnen doen, verdeel meteen de taken. Rijden naar uitwedstrijden, kantinedienst, kleding wassen, drinken halen, waterzak beheren, wedstrijdverslag voor de website, foto’s of filmpjes maken, fluiten, groepsuitje organiseren.
Gedragsregels: Welke afspraken over gewenst en ongewenst gedrag heb je samen met je spelers gemaakt? Wat is je aanpak van belonen en straffen? Niet afmelden of niet trainen zonder opgave van reden, betekent de eerstvolgende keer een helft wissel staan.
Voetbalafspraken: Leg uit wat je manier van coachen en begeleiden is, wat spelers leren op de training, hoe het gaat met de wedstrijden, posities en wisselbeleid.
Een gesprek over verwachtingen is tweerichtingsverkeer. Als voetbalcoach spreek je jouw verwachtingen uit, maar geef je ouders ook de ruimte om hun verwachtingen naar voren te brengen. Je kunt met de ouders de verenigingsregels doornemen en samen afspraken maken. Als je alle ouders drie mogelijke afspraken laat inbrengen waaraan zij zich moeten houden, en drie waaraan de kinderen zich moeten houden, kun je uit beide rijtjes een top-vijf meest gekozen afspraken halen. Door van tevoren een opzet te maken, kun je als voetbalcoach ook jouw eigen inbreng meenemen. Je kunt op dezelfde manier te werk gaat bij het stellen van sancties als mensen zich niet aan de afspraken houden. Op deze manier zijn de afspraken breed gedragen en zullen ouders zelf ook helpen met het bewaken van de afspraken. Je organiseert dus zelfcorrigerend vermogen.
Bedenk van tevoren antwoorden op vragen die je kunt verwachten. ‘Waarom moet mijn zoon altijd keepen’, ‘waarom is mijn kind geen aanvoerder’ of ‘waarom wordt zij vaker gewisseld?’ Als je niet meteen een antwoord weet, zeg dan dat je er op een ander moment op terugkomt. Uiteraard moet je dat dan ook werkelijk doen. Bij vragen waar je als voetbalcoach zelf geen antwoord op hebt, kun je altijd even te rade gaan bij de vereniging (Hoofd Opleiding). Natuurlijk kun je ook altijd verwijzen naar verenigingsbeleid en teamafspraken.
Betrokken ouders die samen optrekken met de voetbalcoach zorgen voor een veilig sportklimaat waarin kinderen vrij zijn om zich te ontwikkelen. Niet alle ouders zijn zich daar op dezelfde manier van bewust, ook omdat niet iedereen dezelfde achtergrond heeft. Ouders die geen achtergrond hebben in het voetbal, zijn zich soms niet bewust van zaken die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Door de ouders te betrekken bij de regels en afspraken rond het team, vergroot je het bewustzijn van de ouders ten aanzien van hun eigen gedrag. Tot slot is het goed om open te staan voor suggesties van ouders en te laten merken dat je bereid bent daar ook over na te denken. Samenwerking is de basis van voetbalplezier.
Ontvang de KNVB Assist trainers-nieuwsbrief iedere twee weken in je inbox
Schrijf je in