Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Voor een voetbalvereniging is het heel belangrijk dat mensen zich er plezierig, veilig en vrij voelen. Alle leden vormen tezamen de vereniging en zonder (sociale) veiligheid blijven er weinig leden over. De accommodatie speelt een belangrijke rol bij het gevoel van sociale en fysieke veiligheid. Hoe kun je daar als voetbalcoach aan bijdragen?
Het is goed om je te realiseren dat de voetbalaccommodatie als het gaat om sociale en fysieke veiligheid groter is dan vaak wordt gedacht. Het draait niet alleen om de kantine of het clubgebouw, maar ook om de kleedkamers, de vergaderruimtes, de tribune, de velden, de routes naar de velden, de parkeerplaats en fietsenstalling. Zelfs de aanrijroutes naar het sportpark bepalen mede of mensen zich veilig of onveilig voelen.
In een aantal praktijksituaties schetsen we hoe jij als voetbalcoach bij kunt dragen aan een sociaal veilige voetbalaccommodatie, zowel op de eigenlijke accommodatie zelf als daarbuiten.
Het gevoel van (sociale) veiligheid dat jouw spelers ervaren begint en eindigt niet op het sportpark, maar duurt van het moment dat zij van huis vertrekken tot het moment dat zij weer thuiskomen. Voor de voetbalcoach kan dat gevoelsmatig lastige situaties opleveren. Wat doe je met een belletje van een ongeruste ouder waarvan het kind nog niet is thuisgekomen? Hoe ga je om met de afwezigheid van een speler die zich niet vooraf heeft afgemeld? Natuurlijk is dit alles niet de volledige verantwoordelijkheid van de voetbalcoach, maar het is goed om je er bewust van te zijn dat je er als voetbalcoach wel een rol in speelt. Zorg dan ook dat je op de hoogte bent van het beleid van de vereniging op dit soort zaken en stel jezelf daarom de volgende vragen:
Als voetbalcoach ben je in de eerste plaats verantwoordelijk voor de voetbalinhoudelijke begeleiding van spelers. Mogelijk zijn er bij jou op de vereniging al mensen die de punten die in dit artikel worden opgesomd bewaken, maar sociale veiligheid is een taak van iedereen binnen de vereniging en als voetbalcoach ben je daar onderdeel van.
Ontvang de KNVB Assist trainers-nieuwsbrief iedere twee weken in je inbox
Schrijf je in