Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Teambuilding

Teambuilding is een manier om een prettige en veilige sfeer te creëren in het team. Het is een veelgehoorde term in voetbal, maar wat houdt teambuilding precies in, waarom is het belangrijk en hoe zorg je voor een omgeving waarin ieder kind met plezier kan voetballen en zichzelf zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen als spelers en als mens?

Wat is teambuilding? 

Teambuilding is een verzamelnaam voor een reeks groepsactiviteiten, waarbij samenwerking centraal staat. Doel van deze activiteiten is om onderlinge samenwerking, sociale binding, vertrouwen, groepsdynamiek en efficiëntie te creëren binnen een groep spelers. 

Waarom is teambuilding belangrijk? 

Teambuilding draagt bij aan een sociaal veilige omgeving en zorgt voor plezier en ontwikkeling bij (jeugd)spelers. Met behulp van teambuildingsactiviteiten leren spelers beter samenwerken en communiceren, groeit het vertrouwen in elkaar, ontstaat een gevoel van verbondenheid, leer je de hiërarchie binnen een team (her)kennen en zorg je voor een positief teamgevoel. Een gezamenlijk doel formuleren is belangrijk, want dan weten alle betrokkenen waar door middel van teambuilding, trainingen en wedstrijden aan gewerkt wordt. 

De goede onderlinge sfeer die teambuildingsactiviteiten opleveren kunnen ook bijdragen aan betere prestaties op het veld. Daarom is het goed teambuildingsactiviteiten binnen en buiten het voetballen vorm te geven. 

Rol van de voetbalcoach 

Als voetbalcoach speel je een belangrijke rol bij het slagen van teambuildingsactiviteiten. Door de juiste voetbalvormen te kiezen kun je de vooraf gestelde doelen behalen. Als voetbalcoach kun je structuur bieden door uitleg te geven en te benoemen wat je verwacht van de spelers. Het is tevens van belang rekening te houden met de (on)mogelijkheden van de spelers. Zo is de langere termijn voor sommige spelers een onoverzichtelijke periode. Bepaal doelen voor de wat kortere termijn met jongere junioren (maar hou als voetbalcoach zelf wel de langere termijn in gedachten) en bepaal met de oudere junioren eventueel doelen voor de langere termijn. 

Teambuildingsactiviteiten binnen het voetbal 

Als voetbalcoach kun je binnen het voetbal op verschillende manieren eenvoudig werken aan teambuilding. Bijvoorbeeld door de voetbalvormen die je kiest tijdens de training, opdrachten die je aan spelers geeft en/of de manier waarop je de spelers begeleid. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van teambuildingsactiviteiten binnen het voetbal: 

Voorbereiding 

  • Trainingskamp  
  • Voetbaldag 

Tijdens het seizoen 

  • Organiseer samen de wedstrijdbespreking 
  • Geef opdrachten tijdens de training, zoals specifieke opdrachten in de voetbalvormen waarbij samenwerken, elkaar vertrouwen en leiderschap een rol spelen 
  • Ruim samen zo snel mogelijk de trainingsmaterialen op 

Winterstop 

  • Zaalvoetballen 
  • Boardingsoccer 
  • Voetsquash 

Afsluiting seizoen 

  • Ouder/kind-toernooi 
  • Onderling toernooi 
  • Voetbalkamp 

Bij bovenstaande voorbeelden werken de spelers samen, wat bijdraagt aan de teambuilding. Je kunt als voetbalcoach specifieke voetbalvormen gebruiken die draaien om samenwerken om te werken aan teambuilding. Hier vind je een voorbeeld van zo'n voetbalvorm.

Verbinding met wedstrijd 

Voor een zo goed mogelijk resultaat kun je bij alle teambuildingsactiviteiten op en rond het veld de verbinding leggen naar de wedstrijd. Draagt wat we doen bij aan een teamgevoel en aan de afspraken die we hebben gemaakt? Komen we dichter bij het doel dat gezamenlijk is geformuleerd aan het begin van het seizoen of voor de komende periode of wedstrijd, of juist niet? Door deze vragen te stellen kun je als het ware ‘meten’ of je vooruitgang boekt in de onderlinge samenwerking als team. Wanneer je doelen stelt kun je het beste (persoonlijke) ontwikkeldoelen opstellen met het team. Prestatiedoelen zeggen namelijk vaak weinig over de ontwikkeling als voetballer, persoon of team. Het behalen van prestatiedoelen is vooral afhankelijk van omstandigheden als de tegenstanders in de competitie, de kwaliteiten van de teamgenoten, rode kaarten, blessures en/of andere omstandigheden. Ontwikkeldoelen gaan bijvoorbeeld over coaching of de gewenste rol binnen het team of het uitvoeren van een handeling of de samenwerking in een bepaalde situatie. 

Teambuildingsactiviteiten buiten het voetbal 

Als voetbalcoach kun je ook buiten het voetbal op verschillende manieren werken aan teambuilding. Hieronder geven we een aantal voorbeelden. 

  • Dropping 
  • Sinterklaas vieren 
  • Sponsorloop 
  • Escaperoom 
  • Samen ontbijten/lunchen voor de wedstrijd 
  • Game-middag/avond organiseren 
  • Gezamenlijk een voetbalwedstrijd kijken 
  • Filmavond organiseren 

Gerelateerde kennisartikelen

Kennis, tips, inspiratie en blijf op de hoogte van activiteiten en evenementen

Ontvang de KNVB Assist trainers-nieuwsbrief iedere twee weken in je inbox

Schrijf je in