Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Oranje-international Jackie Groenen begon met voetbal bij GSBW in Goirle. Ook speelde ze bij VV Riel. - Foto: KNVB Media
Goedlachs en vrolijk. Zo heeft de voetbalwereld Jackie Groenen leren kennen. Ook al vliegt ze soms als een terriër over het veld. Dat is binnen de lijnen. Daarbuiten realiseert de Brabantse zich al te goed wat het voetbal in haar jeugdjaren haar heeft gebracht. Niet alleen een carrière, maar ook vriendschappen voor het leven. "Mijn teamgenoten en hun ouders voelden als familie. Het was onze sociale kring."
Ik volgde mijn zus Merel in alles wat ze deed.
Dit gaat nooit iets worden, dacht vader Jack Groenen toen zijn jongste dochter bij de Kabouters van GSBW in Goirle ging voetballen. Ze was klein en iel, en had het altijd koud. "Ik stond vaak te bibberen in het veld. Daardoor leek het alsof ik er nooit in plezier in had, maar het tegendeel was waar. Ik wilde juist ontzettend graag voetballen. Dat kwam door mijn zus Merel die anderhalf jaar ouder is. Zij voetbalde al en ik volgde haar in alles wat ze deed."
Beide zussen zouden ruim tien jaar met dezelfde groep blijven voetballen. Eerst bij GSBW, later bij VV Riel. Ze waren de enige meiden in een team vol jongens. Omkleden deden ze apart in het hok van de scheidsrechter. Het was een andere tijd waarin er nog opgekeken werd van een meisje op voetbalschoenen. Al was dat nooit het geval bij haar teamgenoten. "Ik vond het geweldig om met de jongens te spelen. Zij vormden mijn clubje vrienden en daar wilde ik graag bij horen. We zijn lang bij elkaar gebleven, werden vaak kampioen en speelden ook tegen Willem II en RKC."
De voetbalvrienden waren vaak samen. Was het niet op de vereniging, dan wel in de garage van de familie Groenen. Die had vader Jack omgebouwd tot een indoor voetbalkooi, inclusief een tribune. Urenlang werd er 2 tegen 2 gespeeld, terwijl ook alle ouders van de partij waren. "Mijn teamgenoten en hun ouders voelden als familie. Het was onze sociale kring", blikt Jackie terug. "Trainen voelde voor mij ook nooit als trainen. Meer dat ik naar mijn vrienden ging. Aan het jeugdvoetbal van destijds heb ik de beste vriendschappen overgehouden."
Met haar vader en opa keek ze naar beelden van Johan Cruijff. Niet voor niets draagt ze bij Oranje altijd het shirt met nummer 14. Toch had ze als kind niet echt een idool. "Ik kom uit de generatie die zich nooit realiseerde dat ook vrouwen van voetbal hun baan konden maken. Nu is dat allemaal anders, maar toen was dat voor ons geen optie. Dus je deed gewoon datgene wat je het allerleukste vond en dat was lekker voetballen. Tegen de jongens zei ik: ‘Als jullie later bij een topclub spelen, dan wil ik wel gratis kaarten’. Nu is het andersom en vragen ze mij om kaarten."
Plezier is de basis van alles. Vroeger en nu.
Het leven als prof is natuurlijk anders dan de zorgeloze tijd in Goirle en Riel. De druk en de spanning zijn het grootste verschil, volgens Jackie. "De wil om te presteren voor jezelf draait op een gegeven moment om in de wil om te presteren voor anderen. Voor de toeschouwers of voor de trainer. Daar moet je mee oppassen. Ik houd daarom altijd goed in de gaten dat ik voetbal omdat ik dat graag wil. Plezier staat voorop. Vind ik het niet meer leuk? Dan stop ik. Ook al speel ik nog voor Oranje en een topclub."
Zover is het nog lang niet. "Ik geniet oprecht nog elke dag. Vaak hoor je topspelers klagen dat ze weer moeten trainen. Dat heb ik nooit. Als ik in de auto zit, op weg naar de training, dan denk ik altijd: heerlijk, ik mag weer. Plezier is de basis van alles. Vroeger en nu. En als je iets in het leven hebt gevonden wat je met zoveel plezier doet, dan moet je dat zo lang mogelijk lekker blijven doen. Voor mij is dat voetbal. Buiten het spelletje, ook nog eens een mooie manier om jezelf te ontwikkelen en de wereld te ontdekken."
Dromen van Oranje
Wil jij ook op voetbal?
Het amateurvoetbal is de grootste sport van Nederland. De KNVB bestaat uit meer dan 3000 verenigingen en heeft meer dan 1,2 miljoen leden, waaronder 600.000 kinderen en jongeren. Speciaal voor de campagne 'Dromen van Oranje' organiseren verenigingen door het hele land activiteiten waarbij kinderen kunnen kennismaken met het voetbal.
Denzel Dumfries
"Mijn amateurtijd bij Smitshoek heeft me echt gevormd."
Esmee Brugts
"Ik heb nog steeds dezelfde vriendengroep."
Cody Gakpo
"Voetbal haalt verschillen in de samenleving weg."