Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
(Assistent-)scheidsrechters worden tijdens het voetbalseizoen gerapporteerd. Het is aan de KNVB om de juiste middelen aan rapporteurs te geven. Het doel is om de (assistent-)scheidsrechters te stimuleren om zichzelf te blijven ontwikkelen. Daarom is het begeleidingsproces voor scheidsrechters vanaf seizoen 2024-2025 vernieuwd. Deze vernieuwing geldt voor alle (assistent-)scheidsrechters in het veldvoetbal en futsal.
De begeleiding bestaat uit twee delen:
Voortaan wordt met de term ‘begeleider’ ook de functie bedoeld die voorheen bekend stond als ‘rapporteur’.
De begeleider/coach maakt altijd een beoordeling van de (assistent-)scheidsrechter die hij/zij heeft bezocht door middel van een vragenlijst met scores. Dit wordt gedaan via de Wedstrijdzaken App. De score van een begeleider zal nog steeds worden gebruikt als input voor de ranglijst. De competenties waarop de (assistent-)scheidsrechter wordt beoordeeld, blijven hetzelfde.
Als (assistent-)scheidsrechter is het niet meer mogelijk om de beoordeling/score van de begeleider/coach in te zien. Wel zal er meerdere keren per seizoen een tussentijdse ranglijst bekend worden gemaakt waarin de positie te zien is. Wanneer je feedback van een begeleider wil krijgen, dan moet je eerst een zelfreflectie sturen. Een bezwaarschrift indienen is niet meer mogelijk, hiermee verschuift de focus van beoordeling naar ontwikkeling.
De (assistent-)scheidsrechter kan na de wedstrijd een zelfreflectieformulier aanmaken in Dugout. Hierin reflecteer hij/zij in ieder geval met een korte omschrijving van de wedstrijd, minimaal één pluspunt en minimaal één ontwikkelpunt. Vervolgens wordt het formulier van feedback voorzien door de begeleider.
Op deze manier moedigen we de (assistent-)scheidsrechter aan om op de eigen prestaties te reflecteren zonder enige invloed van anderen. Door het invullen van het zelfreflectieformulier geeft de (assistent-)scheidsrechter aan waarop hij/zij feedback wil van de begeleider. De begeleider kan hierdoor gerichter feedback geven op de ontwikkelpunten van de (assistent-)scheidsrechter. Het invullen van een zelfreflectie is niet verplicht. Kiest de (assistent-)scheidsrechter ervoor om geen zelfreflectie in te vullen, dan is het een gemiste kans op feedback. Dit heeft geen invloed op de scores gegeven in de Wedstrijdzaken App, die staan al vast.
De belangrijkste punten en veranderingen in het begeleidingsproces zijn opgesomd in onderstaande video. Onderaan deze pagina staat een FAQ met de meest gestelde vragen rondom het begeleidingsproces.
Deze manier van rapporteren maakt het proces beter en de informatie gemakkelijker te werken. De Official Portal is verleden tijd. De vragenlijst voor de beoordeling is nu terug te vinden in de Wedstrijdzaken App en de zelfreflectie van de (assistent-)scheidsrechter in Dugout.
De zelfreflectie kan dan in dezelfde omgeving van feedback worden voorzien, zodat iedereen dezelfde en juiste versie heeft. De (assistent-)scheidsrechter kan de score van de begeleider niet meer zien en ook geen bezwaarschrift meer indienen. Daarvoor is gekozen om de (assistent-)scheidsrechter meer te stimuleren op zichzelf te reflecteren in plaats van het wel of niet eens te zijn met de zienswijze van een ander.
Het beoordelingsformulier zal voor alle groepen worden ingevuld via de Wedstrijdzaken App en is voor geen enkele groep (assistent-)scheidsrechters in te zien. Onder alle groepen wordt verstaan: scheidsrechters en assistent-scheidsrechters, op zowel het veld als futsal.
Elke KNVB (assistent-)scheidsrechter wordt toegevoegd aan de Dugout omgeving 'Begeleidingsformulier Officials’. Hier vind je alle informatie (zoals handleidingen en instructievideo) en kan je zelf een zelfreflectieformulier aanmaken.
Bekijk de uitleg met screenshots hierboven of lees de tekstuele uitleg hieronder.
In de omgeving 'Begeleidingsformulier Officials’ in Dugout kun je zelf het begeleidingsformulier aanmaken door onderaan op ‘Begeleidingsformulier’ te klikken. Daarna kom je op een andere pagina, waarop je een overzicht kunt zien met eventuele eerdere evaluaties. Klik op 'start nieuwe evaluatie' om een zelfreflectie te starten van jouw laatste wedstrijd. Er verschijnt dan een pop-up waar je de naam van het formulier invult. Het is handig om de volgende structuur te gebruiken: Datum: Thuis team – Uit team.
Na het aanmaken van het formulier kun je deze openen. Je kunt het formulier vinden in het 'Evaluatieoverzicht'. Klik op 'geef zelf evaluatie' om jouw zelfreflectieformulier in te vullen.
Sommige vragen zijn verplicht om in te vullen, zoals de algemene informatie over jou en de wedstrijd. Daarnaast is het verplicht om in ieder geval het eerste pluspunt en het eerste ontwikkelpunt in te vullen. De overige plus- en ontwikkelpunten zijn vrijwillig. Wanneer je een verplichte vraag niet hebt ingevuld, kun je ook niet verder.
Als je klaar bent met invullen, klik je op 'Lever de feedback in'. Let op: na het inzenden is het niet meer mogelijk je antwoorden aan te passen! Zorg er dus voor dat je zeker weet dat je klaar bent voor je het formulier opstuurt. Je ziet nu dat de status is veranderd in 'Afgerond'. Door op ‘nodige anderen uit’ te klikken, stuur je de zelfreflectie naar jouw begeleider/coach.
Scheidsrechters: managen van een wedstrijd, communicatie, toepassing spelregels en volgen & positie kiezen.
Assistent-scheidsrechters: communicatie, fysieke conditie, mentale conditie, samenwerking, toepassing spelregels en buitenspel.
Futsal: volgen & positie kiezen, toepassing spelregels, leiding geven, bijdrage aan sportieve sfeer, formaliteiten en samenwerking (indien van toepassing).
De (assistent-)scheidsrechter vult naam, groep en wedstrijdinformatie in op het zelfreflectieformulier. Onder wedstrijdinformatie valt: de teams, datum en tijd, stand en eventuele gegeven gele en rode kaarten. Vervolgens vult de (assistent-)scheidsrechters de bevindingen uit de wedstrijd in. Dit is een omschrijving van de wedstrijd en een omschrijving/ bevinding van minimaal één pluspunt en één ontwikkelpunt. (Assistent-)scheidsrechters mogen meerdere pluspunten, ontwikkelpunten of overige punten invullen.
Wanneer je de zelfreflectie hebt ingevuld, kun je op de button ‘nodig anderen uit’ klikken. Zo stuur je jouw zelfreflectie naar jouw begeleider/coach. Vul zijn of haar e-mailadres in en voeg eventueel nog een persoonlijk berichtje toe. Jouw begeleider ontvangt dan een e-mail met een link, zodat die op jouw zelfreflectie kan reageren. Stuur daarnaast nog een persoonlijk berichtje naar de begeleider zodat je zeker weet dat die op de hoogte is. Het e-mailadres kun je vinden in de Wedstrijdzaken App, maar zorg ervoor dat je contactgegevens uit hebt gewisseld op de wedstrijddag zelf. Kom je er echt niet uit? Neem dan contact op met jouw steunpunt.
De begeleider/coach kan al jouw antwoorden van het zelfreflectieformulier inzien, maar kan alleen feedback geven op de onderdelen onder ‘wedstrijdreflectie'. De begeleider/coach is verplicht om feedback te geven op de vragen die ook voor de (assistent-)scheidsrechter verplicht zijn om in te vullen. Dat is de korte omschrijving van de wedstrijd, minimaal één pluspunt en één ontwikkelpunt. Daarnaast kan de begeleider zelf ook nog eventuele ontwikkelpunten achterlaten in het zelfreflectieformulier waar je als (assistent-)scheidsrechter niet aan hebt gedacht.
Als (assistent-)scheidsrechter ontvang je nog geen automatische notificatie dat de begeleider/official feedback heeft gegeven. Kijk dus om de zoveel tijd even in Dugout naar de status van jouw zelfreflectieformulier. Je kunt zien of de begeleider al gestart is of heeft afgerond. Ook kun je een herinnering sturen via DugOut.
De nieuwe aanstellingen krijg je binnen in de Wedstrijdzaken App. Ook kan je daar alle wedstrijdgegevens vinden, denk aan wedstrijdtenues, aantal kilometers, verhindering etc., maar ook mail en telefoongegevens van de officials waar je mee samenwerkt bij die wedstrijd. Dat geldt ook voor de begeleider.
Een kort kennismakingsmoment voorafgaand aan de wedstrijd is prettig om te laten weten als begeleider dat je er bent. Het meest praktisch is rondom de warming-up van de (assistent-)scheidsrechter. Onveranderd blijft dat er in de rust geen contact mag zijn. Na de wedstrijd kan er eventueel wel om opheldering worden gevraagd door de begeleider bij een complexe wedstrijdsituatie. Echter, dit zal nooit in de kleedkamer plaatsvinden, want deze mag een begeleider niet betreden.
Hoe vaak een (assistent-)scheidsrechter een begeleider bij de wedstrijd heeft is per steunpunt verschillend. In de basis is het afhankelijk van het aantal (assistent-)scheidsrechters dat aangeeft graag begeleiding te willen in het seizoen. Het aantal actieve begeleiders per district verschilt. Er zijn bepaalde districten met genoeg begeleiders, in deze districten kan een (assistent-)scheidsrechter vaker begeleiding krijgen dan in een district waar minder begeleiders actief zijn. Op dit moment we bezig met het aantrekken van nieuwe begeleiders. Hopelijk maken deze veranderingen het vak weer een stuk aantrekkelijker.
In het vorige systeem krijg je van een rapport een score te zien, maar de waarde weet je niet omdat deze nog afhankelijk is van andere rapporten die de rapporteur uitbrengt. Dus tot het laatste rapport kan dit nog veranderen. Met het terugkoppelen van de tussentijdse ranglijst wordt dit juist transparanter omdat je precies weet hoe je op dat moment ervoor staat ten opzichte van jouw collega’s in dezelfde groep. Hierin is niet alleen de score van de rapportage meegenomen maar ook andere scores zoals de spelregeltoets, bezoek themabijeenkomst, deelname fitheidsmeting. Daarnaast leidt een score af van het ontwikkelproces van een (assistent-)scheidsrechter omdat dit stress geeft, gericht is op de korte termijn en afleidt van de tips en adviezen die er gegeven worden. Ook beïnvloedt dit de zelfreflectie van de scheidsrechter. Afwijkende scores van het gemiddelde moeten verplicht toegelicht worden door een begeleider.
Omdat je zelf kan kiezen of je een inhoudelijke terugkoppeling krijgt door het invullen van een zelfreflectieformulier kan het voorkomen dat de begeleider alleen een score invult en dat het proces dan stopt. Door te reageren op een zelfreflectie kan er veel gerichter feedback gegeven worden en dat scheelt veel werk voor de begeleider. Wanneer er een score van 1 of 5 wordt gegeven dan moet dit verplicht toegelicht worden door een begeleider. Door de nieuwe inrichting van de ranglijst waarin veel meer onderdelen worden meegenomen en de waarde van een enkel rapport veel minder wordt is dit een bewuste afweging geweest. Daarnaast is dit een werkwijze die al jarenlang gehanteerd wordt in de begeleidingsgroepen. Door het nieuwe begeleidingssysteem hopen we ook nog meer begeleiders aan te trekken en te behouden waardoor er een nog beter beeld ontstaat van de prestatie over een geheel seizoen.
Nee, je kan bij iedere willekeurige wedstrijd het zelfreflectieformulier invullen. Ieder willekeurig persoon die aanwezig was tijdens de wedstrijd, denk aan een trainer of toeschouwer, kan je vragen om feedback te geven op de zelfreflectie. Dat hoeft niet persé de begeleider te zijn alhoewel deze wel de expertise heeft om feedback te geven zodat je je zelf kan ontwikkelen.
Er is een uiterste termijn waarin een zelfreflectie verstuurd kan worden. Voor het zelfreflectieformulier geldt dat je 48 uur de tijd hebt na de wedstrijd om het zelfreflectieformulier in te vullen en te versturen. Vervolgens heeft de begeleider 72 uur de tijd om hierop te reageren. Bij een reguliere wedstrijd in het weekend, je voor de volgende reguliere speelronde een afgerond begeleidingsproces hebt.
Na deze termijn blijft het mogelijk om een zelfreflectie in te leveren, maar is de begeleider niet meer verplicht hierop te reageren en loop je het risico dat je niet voor de volgende wedstrijd een terugkoppeling krijgt op jouw prestatie.
De begeleiders en de rapporteurs uit seizoen 2023/2024 worden de ‘nieuwe’ begeleiders in het seizoen 2024/2025. Door het seizoen heen worden de begeleiders bijgeschoold om te zorgen dat iedereen op dezelfde wijze de rapporten schrijft. Wel blijven er verschillende niveaus bij de begeleiders bestaan. Dus er blijft een groep die actief is bij landelijk, in de huidige rapportagegroepen en een groep in de begeleidingsgroepen. We zijn aan het onderzoeken of je als scheidsrechters een score kan geven op de feedback van de begeleider.
Dit blijft onveranderd. In de begeleidingsgroepen kan je zelf als (assistent-)scheidsrechter aangeven of je begeleid wilt worden. Wanneer je geen begeleiding wilt, is dat oké. Goed om te weten is dat je vanaf dit seizoen wel een score voor de ranglijst krijgt bij het bezoek van een begeleider.
De tussentijdse ranglijst laat zien hoe jij jezelf verhoudt ten op zichten van de collega’s in jouw groep. Er zullen hier verder geen scores op te zien zijn. Bij het opstellen van de ranglijst worden verschillende elementen meegenomen. Zo worden de begeleidingsrapporten, de score van de fitheidsmeting, de score van de spelregeltoets, de technische richtlijnen en de beschikbaarheid komt in de ranglijst. Promotie/degradatie hangt straks af van de positie van de (assistent-)scheidsrechter op deze ranglijst, niet alleen van de scores van een rapportage. De mening van voetballers zien wij als toegevoegde waarde maar zijn dit nog aan het onderzoeken omdat dit ook afhankelijk is van ‘afdeling voetbal’. Op het moment dat hier ontwikkeling in zit, zullen wij dit kenbaar maken.