Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Diversiteit in het voetbal

Diversiteit is een kracht. Pas als iedereen zich welkom voelt, dan kun je het sterkste team opstellen.

Voetbal is er voor iedereen, ongeacht de achtergrond, kleur, seksuele voorkeur, genderidentiteit of geloof. Iedereen mag meedoen en plezier beleven voor, tijdens en na het voetballen.

Miljoenen totaal verschillende mensen komen op of rond het veld samen. Dat maakt het voetbal groot, mooi én extra waardevol voor de samenleving. Maar waar veel mensen samenkomen, komen ook racisme en discriminatie voor. Ook in het voetbal. Dat beschadigt mensen én het voetbal en wordt daarom door de KNVB met alle middelen bestreden.

‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’ is het programma waarmee de KNVB en de Rijksoverheid sinds 2020 racisme en discriminatie bestrijden. Het gaat om 22 onderdelen verdeeld over vier richtingen: preventie (bewustwording), signaleren, sanctioneren en samenwerken met deskundigen en belangengroepen. 

Ons Voetbal Is Van Iedereen Ons Voetbal Is Van Iedereen Lees meer over het programma.

Incidenten melden

Discriminatie en racisme worden bestraft. Als slachtoffers of getuigen zich bij ons melden, dan wordt het incident altijd opgevolgd. Dit gebeurt of via de verenigingsadviseur, of tuchtrechtelijk. De onafhankelijke aanklager kan een tuchtzaak starten als er genoeg bewijslast is. Juist voor deze bewijslast is het belangrijk dat er meldingen worden gedaan. Help dus mee want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat dergelijke incidenten van onze velden verdwijnen.

Meldpunt wanordelijkheden Meldpunt wanordelijkheden Vervelende ervaringen en voorvallen kun je hier delen met de KNVB.

Meldingsapp AppStore Meldingsapp AppStore Download de ‘DiscriminatieMelder’ in de App Store.

Meldingsapp Play Store Meldingsapp Play Store Download de ‘DiscriminatieMelder’ in de Play Store.

Spreekkoren

Discriminerende spreekkoren horen niet thuis in de stadions. De KNVB en de betaald voetbalclubs hebben dat besloten en hanteren een protocol om bij dergelijke incidenten adequaat op te treden. Zodra discriminerende spreekkoren worden waargenomen, vraagt de stadionspeaker het publiek dringend om hier direct mee te stoppen. Als het dan toch doorgaat, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Blijft het doorgaan nadat het spel weer is hervat, dan wordt de wedstrijd definitief gestaakt. De daders worden opgespoord en kunnen een landelijk stadionverbod tegemoet zien van 120 maanden, 240 maanden als het spreekkoor gericht was aan een speler.

De clubs gaan regelmatig in gesprek met supportersverenigingen om gezamenlijk normen en waarden in het stadion vast te leggen en uit te spreken. Dit past in de vastgestelde aanpak om de problematiek bij alle betrokkenen te agenderen, bespreekbaar te maken en bewustwording te creëren. Clubs moeten ook een anti-discriminatie en/of anti-racisme beleid opstellen om te voldoen aan licentievoorwaarden.

KNVB

Met meer dan 1,2 miljoen leden door het hele land laat de voetbalsport een heel kleurrijk beeld zien. Als bond voor alle leden wil de KNVB net zo divers en inclusief zijn. Momenteel loopt er een plan om dit intern te stimuleren.

Laatste nieuws