Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Campus: duurzaam uitbreiden

De KNVB wil vernieuwingen op de campus realiseren. Samen met onze partners duurzaam investeren in de toekomst van het Nederlands voetbal, hoogwaardig natuurgebied ontwikkelen en onze maatschappelijke impact in de regio Zeist vergroten. We pakken hierbij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Nigel de Jong & Lennard van Ruiven Nigel de Jong & Lennard van Ruiven 'Structurele huisvesting van alle nationale teams is noodzakelijk om internationaal mee te blijven doen.’ Edwin Goedhart Edwin Goedhart 'De onderzoeksresultaten die wij uit het topvoetbal halen, gebruiken wij ook voor de recreanten en andere sporten. We moeten blijven groeien om voorop te blijven.'

Extra velden en faciliteiten

De KNVB Campus is het kloppend hart van het Nederlands voetbal en vervult een lokale, regionale, landelijke én internationale functie. Sinds 2017 zijn de nationale seniorenteams in Zeist gevestigd. Het Nederlands elftal, de OranjeLeeuwinnen en Jong Oranje bereiden zich op de campus voor op interlands en toernooien. Onder optimale omstandigheden dankzij de topfaciliteiten op het gebied van voetbaltraining, data-analyse, fysieke training en medische verzorging/ondersteuning. We willen dezelfde omstandigheden bieden voor alle nationale jeugdteams.

Daarnaast willen we ruimte creëren voor de breedtesport; voor evenementen en maatschappelijke projecten. De activiteiten zijn nu hoofdzakelijk gericht op topsport, maar we willen ook heel graag de breedtesport naar de campus brengen. We voelen een grote verantwoordelijkheid om vanuit het voetbal iets terug te doen naar de gemeente Zeist, de regio Utrecht en haar inwoners. Onder meer via voetbalkampen, excursies voor basisschoolleerlingen, inspireren om bewegingsarmoede te bestrijden, host zijn van de jaarlijkse schoolvoetbalfinale en KNVB-selectiespelers inzetten voor maatschappelijke activiteiten.

Om dat te realiseren zijn extra trainingsvelden en faciliteiten nodig:

  • tribunegebouw tussen de bestaande velden (veld 1 en 2)
  • uitbreiding teamhotel en businesscentrum (zuidelijk deel)
  • uitbreiding landhuis en koetshuis op Sonnehaert (noordelijk deel)
  • drie nieuwe trainingsvelden (buiten huidige campus)

In het noordelijke deel van de KNVB Campus komen de beoogde drie nieuwe velden (8). Aansluitend een kleinschalige bosparkeerplaats (9) met 50 plaatsen die geheel in de natuur zijn ingepast.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Zomaar even uitbreiden? Dat mogen we niet en dat willen we niet. Als grootste sportbond van Nederland, met ruim 1,2 miljoen leden van alle leeftijden, zijn we ons zeer bewust van onze bijzondere maatschappelijke verantwoordelijkheid. We hebben op vele vlakken een voorbeeldfunctie, ook in de maatschappelijke omslag naar verduurzaming en vergroening. Met De Groene Club helpen we onze verenigingen energiekosten te besparen. Aan dit verduurzamingsprogramma voor het amateurvoetbal zijn in minder dan vier jaar tijd 1.300 clubs verbonden. Met het mobiliteitsprogramma GO gaan we voor minder CO2-uitstoot in het voetbalverkeer. 

Voor drie extra trainingsvelden hebben we extra ruimte nodig, buiten de huidige campusgrenzen. Die zoeken we met het grootste respect voor de naaste natuur en buren, waarbij we streven naar een win-winsituatie voor mens en omgeving. De drie velden willen we realiseren in het noordelijke deel, direct aangrenzend aan het huidige campusterrein.

Het beoogde perceel van 3,3 hectare is volgens Staatsbosbeheer een 'al sterk verrommeld gebied, waar veel bedrijvigheid is en waar de versnippering al volop gaande is' (AD, 14 november 2020). Een aanzienlijk deel van het bos bestaat uit jonge opslag en is arm aan planten- en diersoorten. Bovendien wordt het gebied omsloten door de Woudenbergseweg aan de zuidkant, en door diverse commerciële bedrijven aan de oostkant van het perceel (garage, groepsaccommodatie, dierenasiel). De werkzaamheden van deze bedrijven en de wandelaars zorgen voor een grote mate van verstoring in dit bosperceel.

We passen deze nieuwe velden zorgvuldig in de natuurlijke omgeving in, met zoveel mogelijk behoud van ecologisch waardevolle beplanting en respect voor de cultuurhistorische lanen. In het oorspronkelijk plan hadden we overigens vier extra velden ingetekend, maar na overleg met de betrokkenen in de omgeving hebben we dat terug gebracht naar drie velden. Daardoor zijn we in staat om de historische lanen in oude glorie te herstellen en kunnen we de zoom rondom de velden beter inrichten. We houden hier rekening met lage begroeiing, waardoor insecten, zoals de wilde bij, terugkeren. Hetzelfde geldt voor oorspronkelijke inheemse plantensoorten.

Ruime compensatie: wat doen we meer?

De aanleg van de nieuwe velden gaat ten koste van 3,3 hectare bestaand NNN-gebied. Het Natuurnetwerk Nederland (NNN) verbindt bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden beter met elkaar en met het omringende agrarisch gebied. Het klimaat en de natuur gaat ons ook aan het hart. Daarom willen we méér doen dan de wettelijk verplichte compensatie. Voor onze plannen met de campus is 3,3 hectare nodig. Door in het nabije Odijk 10,3 hectare landbouwgrond in hoogwaardig natuurgebied te ontwikkelen, ontstaat er – met inbegrip van de wettelijke compensatie – drie keer zoveel natuur in onze directe leefomgeving. Hieronder leggen we uit op welke manieren we hoogwaardig natuurgebied kunnen ontwikkelen.

KNVB Campus

De compensatie vindt voor een klein deel op de KNVB Campus plaats. Rondom de drie nieuwe oefenvelden komt een robuuste zoomvegetatie van minstens 5 meter breed. Bestaande bomen in deze strook worden zo veel mogelijk behouden. De waardevolle onderbeplanting (lage struiken en beplanting) wordt behouden en aangevuld met inheemse soorten van de Utrechtse Heuvelrug die de biodiversiteit verhogen. Op de bestaande campus nemen we compenserende en mitigerende maatregelen (voorkomen of verminderen negatieve effecten). We verhogen onder meer de natuurwaarden met de aanleg van de heuvelrugtuin, er komt een hoogwaardiger bostype bij villa Sonnehaert en zorgen met nieuwe aanplant voor meer biodiversiteit.

Kromme-Rijnlandschap

Aangezien een groot deel van de Utrechtse Heuvelrug al NNN-gebied is, zijn er geen mogelijkheden om hier tot volledige compensatie te komen. Daarom is de zoektocht uitgebreid binnen het overgangsgebied van Utrechtse Heuvelrug naar het Kromme Rijngebied. De KNVB steunt in de omgeving van Zeist al diverse initiatieven om het Kromme Rijnlandschap te beschermen en herstellen. Dit gebied is geliefd bij fietsers en wandelaars, maar staat wel onder druk van verstedelijking én is gespleten door de spoorlijn en de A12.

Op hemelsbreed slechts 5 kilometer van de campus ligt het 10,3 hectare grote perceel De Hoef in Odijk. Dit agrarische perceel - pal naast de belangrijkste ecoducten onder de A12 - is inmiddels aangekocht door de KNVB en staat via een aantal landgoederen in verbinding met de campus. De potentie is groot: juist dit perceel ontbrak in het lint van aaneengesloten NNN-gebied.

In het nabije Odijk (De Hoef) wordt een perceel van 10,3 ha hoogwaardige natuur ontwikkeld. Ter vergelijking is de omvang van de drie nieuwe velden op de campus ingetekend.

Nu is het nog landbouwgrond. Door hoogwaardige natuur te ontwikkelen, waarbij inheemse bomen en struiken zullen worden aangeplant, wordt de groene corridor hersteld en kunnen flora en fauna terugkeren. Veel soorten planten en dieren zullen zich er snel thuis voelen. Voor reeën, dassen, vossen en bunzing en straks ook bevers en otters komen er zo nieuwe kansen. Het aangekochte perceel was ooit een oude zijarm van de Kromme Rijn en dit biedt de kans natte natuur te herstellen met geschikte watervegetaties en mogelijkheden voor de ringslang en vele soorten kikkers en padden. Het aangekochte gebied grenst aan de oostkant aan De Hoge Woerd, een belangrijk natuurgebied van het Utrechts Landschap en aan de westkant aan akkers, ook in beheer bij het Utrechts Landschap.

Dit nieuwe gebied gaat twee bestaande natuurgebieden verbinden: de landgoederen zoals Hardenbroek, Sterkenburg, Hindensteyn langs de Langbroeker Wetering (richting Wijk bij Duurstede) en het Natura2000 gebied Overlangbroek aan de ene kant van de A12 en de landgoederen Amelisweerd, Rijnwijck, Wulperhorst, Niënhof en Oostbroek aan de andere kant van de snelweg. Hierdoor gaat een lang bestaande wens van natuurliefhebbers in vervulling om deze bijzondere ecologische corridor te versterken,

Zeister kant A12

De KNVB heeft de ambitie om ook aan de Zeister kant van de A12 nog eens 50 hectare te (helpen) verwerven voor meer natuur en duurzame landbouw. We zullen daarbij met name ons netwerk inzetten om deze gronden te verwerven. De boeren in het gebied verdienen steun om ook in de toekomst dit mooie landschap in stand te kunnen houden, zodat mensen ervan kunnen genieten en er ruimte is voor natuurherstel en biodiversiteit.  

Samenwerken aan een optimaal en groen resultaat voor iedereen

Als KNVB vinden we het zeer belangrijk om in gezamenlijkheid en goed overleg met onze omgeving, zoals omwonenden, lokale ondernemers, belangenorganisaties, overheden en politiek dit project te realiseren. In een vroeg stadium hebben wij daarom gesproken met omwonenden, belangenorganisaties zoals de Werkgroep Kromme Rijn-corridor, duurzaamheidsexperts en ondernemers over onze plannen voor de campus. Wij streven naar een sportieve, groene en duurzame omgeving waar iedereen profijt van ervaart in de regio Zeist. Participatie en Maatschappelijke meerwaarde Participatie en Maatschappelijke meerwaarde Lees hier onze uitgebreide toelichting op Participatie en Maatschappelijke meerwaarde omgeving bij de uitbreiding van de KNVB Campus.

Hoe nu verder?

De KNVB heeft een gebiedsvisie opgesteld. We zijn met deze gebiedsvisie klaar voor de volgende stap. De KNVB heeft het college van B&W van de gemeente Zeist daarom verzocht kennis te nemen van de gebiedsvisie van de KNVB Campus en gevraagd medewerking te verlenen aan een procedure voor herziening van het bestemmingsplan. Alle verplichtingen die dat met zich meebrengt, wenst de KNVB open en transparant tegemoet te treden en in ruime mate te voorzien van maatregelen om dit mogelijk te maken. Gebiedsvisie KNVB Campus Gebiedsvisie KNVB Campus Bekijk hier de gebiedsvisie van de KNVB Campus.

Veelgestelde vragen

 

De huidige KNVB Campus is in 2017 geopend. Waarom is uitbreiding nu al noodzakelijk?

Met de oplevering van de Campus in 2017 liep de KNVB voorop. Nederland zette de standaard voor de andere voetbalbonden. Het internationale voetbal heeft zich de afgelopen jaren echter op alle fronten sterk ontwikkeld. De eisen voor de spelers zijn zo hoog, dat het ook noodzakelijk is geworden om alle faciliteiten bij elkaar te hebben om goed te kunnen presteren.

Sinds 2017 is de druk op de bezetting van de campus veel groter geworden. Dat heeft mede te maken met de ontwikkeling en professionalisering van het vrouwenvoetbal, waardoor ook deze nationale (jeugd)selecties een beroep doen op de faciliteiten van de campus. We kwalificeren ons met meerdere teams voor titeltoernooien. Een heel goede zaak voor het voetbal, maar op de campus zijn we daardoor uit ons jasje gegroeid.

Directeur topvoetbal Nigel de Jong: “Alles wordt gemeten en geanalyseerd. Voeding, data performance, gymsessies en fysieke testen zijn enorm belangrijk geworden. Ook vinden er meer besprekingen plaats, met het hele team maar bijvoorbeeld ook tussen de linies onderling. Je hebt daarvoor het juiste materiaal, goede ruimtes en meer mensen nodig. Op de KNVB Campus heb je dat allemaal bij elkaar. Andere landen hebben echter dat idee overgenomen en gaan Nederland nu voorbij. Zoals bijvoorbeeld de Portugese voetbalbond die een bijna exacte kopie van onze campus heeft gebouwd. Alleen hebben zij meer velden dan wij. Dat betaalt zich nu al uit voor Portugal, in talentontwikkeling en in prestaties."

 

Waarom is een structurele huisvesting van alle nationale teams op de KNVB Campus belangrijk?

Het Nederlands elftal (mannen en vrouwen) en Jong Oranje gaan voor. De overige teams kunnen we alleen kwijt op de KNVB Campus als er ruimte is. Het gebeurt regelmatig dat we ze elders in het land moeten stallen. Hierdoor hebben ze aanmerkelijk minder mogelijkheden en trainen op kwalitatief mindere velden. Een speler of speelster die zich bij het nationale team meldt, mag er qua faciliteiten niet op achteruit gaan ten opzichte van zijn of haar club. Het is een club overstijgende activiteit, op het allerhoogste niveau.

Daarbij moet de basis op orde zijn. We bereiden de spelers en speelsters voor op hun volgende wedstrijd en toernooi, maar natuurlijk ook op de toekomst. We hebben hoge sportieve ambities. We willen internationaal de aansluiting houden met de top en prijzen winnen. Datgene wat het meeste in je eigen macht ligt, moet sowieso goed geregeld zijn. Dat mag je niet als excuus kunnen gebruiken.

Sommige nationale teams komen alleen op de campus voor de jaarlijkse medische screening. Het is niet mogelijk om al onze apparatuur en mensen mee te sturen door het hele land. Hierdoor krijgen deze teams niet de ideale begeleiding.

De connectie tussen de teams kan het verschil maken. Wanneer je alle elftallen naast de deur hebt, krijg je als KNVB een perfect overzicht van alle spelers en speelsters. En voor de talentvolle jongens en meiden is het natuurlijk een enorme stimulans om op hetzelfde terrein te trainen als het Nederlands elftal. Dan zien zij waar ze het voor doen. Het is hun droom waar ze naartoe kunnen groeien.

 

De KNVB Campus telt nu drie velden. Waarom zijn er meer nodig?

Uitbreiding van het aantal velden is noodzaak. Met de komst van de campus in 2017 hebben we vooral in gebouwen geïnvesteerd, maar nog relatief weinig in velden. Er is alleen een kunstgrasveld bijgekomen en de velden aan de overkant van de Woudenbergseweg zijn opgeknapt. Andere voetbalbonden hebben goed naar ons gekeken. Zoals de Portugese voetbalbond dat een bijna exacte kopie van onze campus heeft gebouwd, maar wel met veel meer velden. Dat betaalt zich nu al uit voor Portugal, in talentontwikkeling en in prestaties. Drie velden is kwantitatief en kwalitatief niet meer genoeg.

Dat heeft ook te maken met de veldbelasting, betoogt directeur topvoetbal Nigel de Jong. “Je wilt het eerste veld het liefste exclusief houden voor beide Nederlands elftallen. Dan hebben zij optimale omstandigheden wanneer zij komen trainen en dat komt hun prestaties ten goede. Daar is het hele land bij gebaat. Maar omdat we te weinig velden hebben, ontstaan er voortdurend discussies of ook de andere teams van het eerste veld gebruik mogen maken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit.”

 

Hoe duurzaam is het om alle nationale teams op de KNVB Campus te concentreren?

Enorm duurzaam. Alle faciliteiten zijn ter plaatse. Hotel, de velden, de gym, medische begeleiding, technologie. Het is niet meer nodig om voortdurend met de bus te reizen. De spelers stappen op de fiets richting het trainingsveld en zijn lekker in beweging in de natuur. Daarnaast hoeft de staf niet meer te slepen met alle spullen, van trainingsmateriaal voor op het veld tot technologische hulpmiddelen. Het scheelt enorm in logistieke bewegingen en CO2-uitstoot.

De Oranjeteams gaan op de fiets naar de training op de KNVB Campus.

 

 

Heeft de KNVB overleg gevoerd met omwonenden en andere partijen?

Absoluut. Als goede buren houd je zoveel mogelijk rekening met elkaar. Met die insteek heeft de KNVB meteen vanaf het startpunt intensief contact gezocht met omwonenden, lokale belangengroeperingen, milieu- en natuurorganisaties, politiek, overheid en andere stakeholders. Het is voor ons van groot belang om er samen voor te zorgen dat de uitbreiding van de campus ook een meerwaarde heeft voor onze directe omgeving. Om dat te bereiken heeft de KNVB in alle openheid de plannen voorgelegd en goed geluisterd naar alle wensen en zorgen van onze buren. En daar vervolgens op gehandeld. Nu, ruim twee jaar later, kunnen we stellen dat het oorspronkelijke plan na veelvuldig overleg met alle partijen drastisch is gewijzigd en verbeterd. De coronapandemie zorgde voor vertraging in de voortgang, maar die extra tijd konden we benutten om een nog evenwichtiger en afgewogen plan te formeren.


Omwonenden
In alle fasen van de planvorming heeft de KNVB de betrokken partijen geïnformeerd. Uiteraard zijn de omwonenden, onze directe buren, als eerste op de hoogte gesteld van ons voornemen om de campus verder te ontwikkelen en hoe dat er in de praktijk uit zou komen te zien. Die waardevolle gesprekken met omwonenden en bewonersvereniging Austerlitz Belang leverden diverse nieuwe inzichten op, vooral op het vlak van parkeren, communicatie en mogelijke licht- en geluidsoverlast, waarna de KNVB de plannen op tal van punten heeft aangepast.

Lokale belangengroepen en natuurorganisaties
In het oorspronkelijke plan zou de uitbreiding van de velden in totaal 5 ha omvatten. Dat is na alle overleggen teruggebracht tot 3,3 ha. Een belangrijke wijziging is het terugschroeven van het aantal nieuwe velden van vier naar drie. Hoe is dit zo gekomen?

  • Lokaal Austerlitz wees ons op de aanwezigheid van de cultuurhistorische lanen die hun oorsprong vinden in de tijd waarin de Franse troepen van Napoleon een tentenkamp in Austerlitz opbouwden. Die oude historie is nu niet zichtbaar. Met de keuze voor drie velden in plaats van vier slaan we twee vliegen in één klap. Terwijl toch meer teams en kinderen kunnen trainen op de campus, maken we tegelijkertijd de cultuurhistorische lanen weer toonbaar én vergroten we de biodiversiteit rondom de velden.
  • De KNVB heeft in de eerste fase meteen contact gezocht met diverse milieu- en natuurorganisaties. Daarmee voegden we zeer belangrijke en waardevolle expertise toe aan onze plannen. De KNVB is geen expert op dit gebied en liet zich adviseren met de inhoudelijke kennis die partijen als Staatsbosbeheer, Milieuzorg Zeist, Utrechts Landschap, Werkgroep Kromme Rijncorridor, Bijenoase etc. aan de plannen konden toevoegen. De ervaring leerde dat deze organisaties de gesprekken en initiatieven zeer waardeerden, ook omdat de KNVB daadwerkelijk ernaar handelde.

Intentieverklaring
In januari 2022 hebben we een aanzet gedaan om met onze buren een concept convenant (Intentieverklaring uitbreiding KNVB Campus) overeen te komen. Zoals geschetst, zet de KNVB zich maximaal in om een goede buur te zijn. Die verantwoordelijkheid hebben wij en die pakken we ook op. In alle fases van de planontwikkeling hebben we een luisterend oor gelegd bij omwonenden en lokale belangenorganisaties. Wij verstaan de zorgen over licht- en geluidsoverlast en willen aan zoveel mogelijk wensen voldoen. Helaas hebben wij van onze buren tot op heden (nog) geen reactie ontvangen op deze handreiking. We hebben er desondanks alle geloof in dat we samen tot goede afspraken kunnen komen. Daar gaan we de komende maanden mee aan de slag, zodat we samen in goed vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken.

 

Hoe en waar wordt het stuk bos dat verdwijnt gecompenseerd?

Om onze plannen te kunnen realiseren zal een klein deel van het bos op deze locatie verdwijnen. Staatsbosbeheer noemde dit in 2020 een 'al sterk verrommeld gebied, waar veel bedrijvigheid is en waar de versnippering al volop gaande is' (AD, 14 november 2020). De zorg voor ons klimaat en de natuur stopt niet bij de gemeentegrens, maar dient een groter (provinciaal en landelijk) belang. Vandaar dat dit soort vraagstukken in Nederland onder verantwoordelijkheid van de provincie valt. Hemelsbreed liggen het beoogde stuk land in Odijk en het complex van de campus een krappe 5 kilometer uit elkaar en staat via een aantal landgoederen in verbinding met de campus.  Door vlakbij een verdrievoudiging aan hoogwaardig natuurgebied te ontwikkelen, hebben alle inwoners van onze regio daar baat bij.

 

Hoe kunnen jullie een duurzame verbetering realiseren?

Het klimaat en de natuur gaat ons ook aan het hart. Daarom willen we méér doen dan de wettelijk verplichte compensatie. Voor onze plannen met de Campus is 3,3 hectare nodig. Door in het nabije Odijk 10,3 hectare landbouwgrond in hoogwaardig natuurgebied te ontwikkelen, ontstaat er – met inbegrip van de wettelijke compensatie – drie keer zoveel natuur in onze directe leefomgeving. Daarnaast willen we benadrukken dat de bomen worden geoogst. De te kappen bomen worden voor diverse duurzame toepassingen hergebruikt, zoals woningbouw of meubelbouw, waardoor de opgeslagen CO2 behouden blijft. Er bevinden zich ook circa 1 hectare aan zaailingen in het gebied. Dit zijn vooral berken. Die zaailingen stellen we beschikbaar voor herbeplanting elders in de natuur.

 

De geplande uitbreidingen liggen in gebied van Natuurnetwerk Nederland (NNN). Welke uitzondering is hier van toepassing om toch drie velden en een parkeerplaats aan te kunnen leggen?

Volgens de Interim Omgevingsverordening van de provincie Utrecht zijn er drie uitzonderingen waarbij aantasting van een gebied onder voorwaarden van onder meer mitigatie en compensatie mogelijk is. Ons plan voldoet aan het criterium 'meerwaarde voor natuur' (binnen samenhangend gebied) om de volgende redenen:

  • We ontwikkelen in het nabije Odijk hoogwaardig natuurgebied; een verdrievoudiging van het huidige bosperceel.
  • De nieuwe ontwikkelzone van 10,3 hectare verbindt twee bestaande natuurgebieden in onze provincie.
  • De kwaliteit van de bestaande, versnipperde 3,3 hectare bos in Zeist is volgens Staatsbosbeheer beperkt.
  • Rondom de nieuwe velden versterken we de biodiversiteit met goede beplanting en onderhoud.
 

In plaats van nieuwe velden aan te leggen kan de KNVB toch ook de velden van nabije amateurverenigingen zoals vv Austerlitz of sv Zeist gebruiken?

De banden met onze voetbalburen zijn warm en we blijven zeker nauw betrokken bij deze verenigingen. Op de campus zijn echter alle topsportfaciliteiten gebundeld en beschikbaar. Die zijn niet aanwezig op de velden van nabije amateurverenigingen. Qua faciliteiten moet je denken aan bijvoorbeeld professionele medische zorg en wellness, en de standaard aanwezige data-analyse techniek rondom de trainingsvelden. Bovendien kunnen we op de campus onder alle omstandigheden hoogstaande veldkwaliteit waarborgen voor onze Oranjeteams. We willen alle Oranjetalenten zo optimaal mogelijk begeleiden en ontwikkelen. Meetapparatuur en eersteklas sportieve en medische begeleiding zijn daarin essentieel. Bovendien zorgt de aanwezigheid van alle Oranjeteams - van Onder 15 tot het 'grote' Oranje - voor een enorme dynamiek en motivatie. Samen op de campus, samen maximaal presteren, samen werken aan een succesvolle toekomst.

 

De campus is er toch vooral voor Oranje en topsport? Wat hebben inwoners van Zeist daaraan?

Dit is onjuist. Geen topsport zonder breedtesport, luidt het bekende sportadagium, en de campus brengt beide segmenten juist samen. Ook nu al. De huidige capaciteit van de campus is echter te krap om veel andere activiteiten te organiseren. Dat willen we heel graag veranderen. Met de aanleg van de extra velden krijgen we fysiek meer ruimte om meer breedtesport en maatschappelijke evenementen naar de campus te brengen. We voelen een grote verantwoordelijkheid om vanuit het voetbal iets terug te doen naar de gemeente Zeist, de regio Utrecht en haar inwoners. Met de uitbreiding kunnen we dat verder oppakken.

 

Uitbreiding van de KNVB Campus heeft een positief effect op de breedtesport, maar ook op medische ontwikkelingen en de wetenschap. Hoe zit dat precies?

Medisch

Het Voetbal Medisch Centrum (VMC) is er niet alleen is voor het betaald voetbal. De onderzoeksresultaten die wij uit het topvoetbal halen, gebruiken wij ook voor de recreanten en andere sporten. Alles wat wij bijvoorbeeld weten over het voorkomen en behandelen van blessures zetten wij breed in. Dit zit in de filosofie van de KNVB Campus. Het VMC heeft op die manier een landelijke functie voor sporters op alle niveaus, maar ook een regionale functie als regulier medisch centrum.

De Sportgerelateerde Hersenschuddingen Polikliniek (SGH-Poli) is een goed voorbeeld waarbij de KNVB verder kijkt dan alleen de topsport en het voetbal. Het VMC zorgt in samenspraak met het Amsterdam UMC voor een passende behandeling en goede begeleiding bij mensen met langdurige klachten na een hersenschudding. “Ook doen wij bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek naar de impact van koppen”, aldus Edwin Goedhart, medisch manager van het VMC. “Hierin zit een verschil tussen een profvoetballer en een recreant die slechts af en toe kopt. Het lijkt er nu op dat een spelregelaanpassing op amateurniveau juist extra problemen kan veroorzaken door de toename van het aantal hoge voetcontacten. Op deze manier blijven wij zoeken naar verbeteringen en vernieuwing op alle fronten en niveaus.”

Wetenschap

In het onderzoekslab op de campus werken we samen met universiteiten om antwoorden te krijgen op complexe vragen. Wij streven ernaar om de onderzoekers van buiten naar binnen te halen. Hierbij investeren wij niet, zoals vroeger, in een onderzoek waarbij we na een jaar of vijf de resultaten krijgen. De onderzoekers zien wij graag twee of drie dagen per week op de Campus zodat wij zelf actief mee kunnen denken. Wij bieden een unieke plek voor de integratie van de wetenschap in de praktijk.

Ook in het trainingscentrum streeft de KNVB naar topresultaten. Hier werkt een grote groep specialisten zoals coaches, sportartsen, fysiotherapeuten, neuropsychologen, bewegingswetenschappers en data-analisten op een bijzondere manier samen. Met elkaar maken wij het voetbal beter. Het levert niet alleen de KNVB iets op, maar omdat veel van onze mensen uiteindelijk doorstromen naar de clubs, verspreidt deze kennis zich over het land.

Lees ook Lees ook Edwin Goedhart, medisch manager Voetbal Medisch Centrum: 'We moeten slim zijn om voorop te blijven lopen.'

 

Is er met de komst van drie nieuwe velden sprake van lichtoverlast voor omwonenden van de campus?

Nee. In de regel zijn er op deze velden geen trainingen of wedstrijden in de avonduren. De nieuwe velden worden voornamelijk benut voor (trainings)activiteiten overdag. Ook schaft de KNVB een moderne LED-lichtinstallatie aan die voldoet aan de wettelijke eisen die daaraan gesteld worden, waarbij overlast voor de omgeving wordt voorkomen. Draagvlak en betrokkenheid van onze naaste buren zijn voor ons van groot belang. Dit project willen we dan ook samen realiseren. We houden rekening met elkaar, luisteren naar elkaar en proberen samen tot het best mogelijke plan te komen.

 

Hoe zit het met eventuele geluidsoverlast?

Die neemt in de nieuwe situatie nauwelijks toe. De extra velden worden hoofdzakelijk gebruikt voor trainingen, veelal gedurende de interlandperiodes, overdag en zonder veel publiek. Daarnaast overdag voor maatschappelijke activiteiten. Dit is niet te vergelijken met de omstandigheden bij amateurverenigingen waar vooral 's avonds wordt getraind. Bovendien nemen we maatregelen om het omgevingsgeluid te dempen.

 

Zorgt de nieuwe parkeerplaats voor gevaarlijke taferelen bij de N224?

Nee, integendeel. In de huidige omstandigheid zorgen bosrecreanten – met name gebruikers van de mountainbikeroute – regelmatig voor onoverzichtelijke parkeersituaties. Auto's worden her en der bij het kruispunt ter hoogte van het Beauforthuis geparkeerd. De nieuwe parkeerplaats ligt verder weg van de N224 en biedt plaats aan 50 auto's. Deze plekken zijn geheel in de natuur ingepast. Geen waardevolle boom hoeft hiervoor te wijken. 

Deze bosparking is vooral een handreiking naar onze buren. Zelf zullen we er nauwelijks gebruik van maken, maar de KNVB neemt zijn verantwoordelijkheid en draagt bij aan het oplossen van een lokaal gebiedsprobleem. Deze parking neemt de huidige parkeeroverlast van bosrecreanten (wandelaars, mountainbikers) langs de N224 weg en faciliteert conferentieoord Better Meetings. Kortom, we kijken verder dan ons eigen belang en handelen met respect voor onze omgeving.

 

Vertrekt de KNVB uit Zeist als er geen groen licht komt voor de uitbreiding van de campus?

Al bijna 60 jaar is de KNVB gehuisvest in Zeist. Sinds 1955 zijn de voetbalbond, de gemeente en haar inwoners met elkaar vergroeid geraakt. De KNVB hoort bij Zeist en andersom. Het heeft dan ook onze grote voorkeur om de uitbreiding van de campus in Zeist te kunnen realiseren. Mocht dit onverhoopt niet kunnen, dan zullen wij andere opties moeten overwegen. Een werkgroep werkt daarom momenteel meerdere scenario’s uit, waarbij we ook inventariseren welke locaties buiten Zeist geschikt zouden zijn. Nogmaals, we blijven natuurlijk het liefst in Zeist. Maar we zijn het aan het Nederlands voetbal verplicht om alle opties te overwegen en uit te werken. De KNVB Campus vervult een belangrijke sportieve en maatschappelijke functie in het Nederlands voetbal. Dit willen we ook voor de toekomst kunnen waarborgen.