Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Na de introductie gaat de bestuurder, scheidsrechter of trainer echt aan de slag. Hij of zij heeft de eerste vergadering, fluit zijn of haar eerste wedstrijd of staat voor het eerst voor een groep kinderen. Een goede start is hierbij heel belangrijk, want anders zal de vrijwilliger snel weer afhaken.
Daarom is het goed om van tevoren door te spreken hoe een vergadering nou in zijn werk gaat of om even langs de lijn te staan bij de eerste wedstrijd. Zo kunnen de vrijwilligers snel bij je terecht met een vraag, kun je ze verder op weg helpen én voelen ze zich gezien en gewaardeerd. Eventueel kun je een bestuursactiviteit of wedstrijd nog nabespreken of werken met een reflectieformulier. Hoe heeft de vrijwilliger het ervaren en waar kan de vereniging nog bij helpen?
Uit zo'n evaluatie kan naar voren komen dat de vrijwilliger op dit moment toch nog onvoldoende vaardigheden of kennis heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Bepaal dan samen hoe je dat het beste op kunt lossen. Is een training of cursus wenselijk (zie dan stap 5. (Door)ontwikkelen), of zijn er andere oorzaken waardoor de vrijwilliger zijn taken nu niet helemaal naar wens kan uitvoeren? Hierbij kun je denken aan het feit dat de vereniging misschien slecht bereikbaar is met het OV of aan een mogelijke taalbarrière, bijvoorbeeld als of de vrijwilliger zelf of andere mensen op de vereniging niet goed Nederlands spreken. Het kan natuurlijk ook dat de werkgroep of commissie die zich bezig heeft gehouden met de werving van de vrijwilliger, in hun eigen wervingsproces iets over het hoofd heeft gezien. Evalueer daarom niet alleen het handelen van de vrijwilliger, maar ook de werkwijze van het werven.
Wil je als vereniging aan de slag met de fase 'op weg helpen'? Maak dan gebruik van de onderstaande vragenlijsten. Hoewel deze zijn uitgewerkt voor trainers en scheidsrechters, zijn ze uiteraard ook toe te passen op alle andere vrijwilligersollen:
We zien graag meer vrouwen in voetbal! Het meiden- en vrouwenvoetbal is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Voor meiden en vrouwen is het ook steeds makkelijker om als vrijwilliger actief te zijn binnen de voetbalvereniging. Positieve berichten dus! Met zijn allen kunnen we ervoor zorgen dat er nog meer meiden en vrouwen binnen de vereniging aan de slag gaan als trainer, scheidsrechters of bestuurder.
Heb je een vraag over het werven van nieuwe vrijwilligers? Of wil je er gewoon graag eens met de KNVB over in gesprek? Dat kan! Neem dan contact op met de verenigingsadviseur in jouw regio.