Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Pedagogisch beleid

Wat willen wij dat kinderen bij ons leren? Als je die vraag op je vereniging stelt, krijg je vaak een interessant gesprek. “Kinderen leren voetballen” is misschien een logische eerste reactie. Je hoort ook vaak termen als: leren samenwerken, eigen keuzes maken en leren omgaan met winst en verlies.

Kinderen kunnen alleen leren voetballen op een vereniging als hier een veilige omgeving met een passende begeleiding wordt aangeboden. Maar dat niet alleen: kinderen ontwikkelen zich bij een voetbalvereniging ook op bijvoorbeeld sociaal-emotioneel, fysiek en cognitief vlak. De KNVB stimuleert daarom een positief en pedagogisch voetbalklimaat: een veilige omgeving waarin het plezier en de ontwikkeling van het kind centraal staat. Op alle niveaus moedigen we het ‘pedagogisch handelen’ aan. We zien hierin een rol voor de KNVB, de vereniging, de trainer/coach(es), de scheidsrechters, clubvrijwilligers en (groot)ouders/verzorgers.

Wat betekent pedagogiek?

Pedagogiek gaat over het handelen van een volwassene met een opvoedkundig doel, namelijk om kinderen te helpen met hun ontwikkeling tot zelfstandige, autonome personen. Een kind is afhankelijk van volwassenen en heeft hun aandacht en ondersteuning nodig om op een goede manier te kunnen opgroeien. Dit is hetzelfde op het voetbalveld. Je streeft ernaar dat de spelers met veel plezier leren voetballen en dit ook graag blijven doen.

Wat is het nut van het pedagogisch verantwoord begeleiden van spelers?

Er bestaat per definitie een pedagogische relatie tussen een kind en een volwassene; “Elk contact dat je hebt met een kind is bewust of onbewust opvoeden.” Het is daarom niet zozeer de vraag of je als volwassene bij wilt dragen aan de ontwikkeling van een speler, want dit is onlosmakelijk verbonden met jouw rol. Het gaat er voornamelijk om hoe je deze relatie vormgeeft. Daarbij is het doel dat je op een positieve manier bijdraagt aan het plezier dat een speler beleeft aan het voetballen en aan de ontwikkeling op het niveau dat bij hem of haar past. Als speler én als mens.

Vragen of ondersteuning?

Heb je vragen over het (ontwikkelen) van een pedagogisch beleid bij jou op de vereniging? Neem dan gerust contact op met de medewerker Voetbalontwikkeling in jouw regio.