Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Natuurlijk willen je spelers liefst elke wedstrijd winnen, maar jij mag je daarin niet laten meevoeren. Het wedstrijdresultaat is ondergeschikt aan jouw verantwoordelijkheid: elke speler doelgericht bezig te laten zijn met de bal en alle spelers stimuleren samen te spelen.
Je leert ze samen aan te vallen, te verdedigen en om te schakelen (liever gezegd: snel weer meedoen na balverlies of balverovering). Niet het voorkomen van nederlagen is je opdracht, maar je team steeds weer laten proberen om doelpunten te maken en tegendoelpunten te voorkomen. Elke week opnieuw. Je speelt dus voor, tijdens en na de wedstrijd een belangrijke rol. Hoe zorg je voor een goed en sportief verloop van wedstrijd?
Het is niet verstandig om je spelers vlak voor de wedstrijd vol te stoppen met allerlei instructies. Moedig ze slechts aan tot enkele basistaken. Voordat je hieraan toekomt, neem je het doel van de wedstrijd, opstelling, posities en wissels met ze door.
De structuur van voetballen ondersteunt je in het duidelijk maken wanneer je wat verwacht van je spelers. Deze structuur kan als volgt in beeld worden gebracht:
De structuur van voetballen ondersteunt je in het duidelijk maken wanneer je wat verwacht van je spelers.
In het voetballen gaat het om het maken van meer doelpunten dan tegenpartij. Voetballers proberen dit te doen door het uitvoeren van voetbalhandelingen zoals vrijlopen, passen en schieten.
Omdat voetbal nu eenmaal een teamsport is, is de logische structuur van voetbal gebaseerd op voetbalhandelingen die op teamniveau worden uitgevoerd: aanvallen en verdedigen. Het aanvallen en verdedigen door een team worden ook wel teamfuncties genoemd. Deze teamfuncties worden geïllustreerd aan de hand van een cirkel (zie figuur). Een cirkel staat model voor herhaling en symboliseert een continu proces.
Aanvallen bestaat uit een reeks van voetbalhandelingen die alleen in balbezit kunnen worden uitgevoerd.
Aanvallen: bestaat uit een reeks van voetbalhandelingen die alleen in balbezit kunnen worden uitgevoerd (opbouwen) en is gericht op het maken van een doelpunt.
Verdedigen: bestaat ook uit een reeks van voetbalhandelingen. Het gaat hierbij dus niet alleen om de voetbalhandelingen van de verdedigers en de keeper. Verdedigen kan al beginnen bij het doel van de tegenpartij door de aanvallers. Daarom wordt er binnen de teamfunctie verdedigen het onderscheid gemaakt tussen twee fasen die aangeduid worden als de teamtaken storen en doelpunten voorkomen.
Voordat het seizoen begint is het slim om onderstaande punten met je spelers te bespreken en/of in je achterhoofd te houden:
Veel jonge spelers vinden het leuk om aanvoerder te zijn.
Straal tijdens de wedstrijdbespreking vooral uit: we hebben er zin in! Spelers komen om te voetballen, niet om naar jou te luisteren. Alles wat jij zegt moet daarom welgekozen zijn. Kies voor twee of drie algemene accenten die voor iedereen gelden. Pik er niet één individu uit, en stel hem zeker niet als negatief voorbeeld.
De kleedkamer moet een veilige omgeving zijn. Waak tegelijk voor een onsamenhangend verhaal. Buiten de algemene accenten stel je één of twee doelen binnen de hierboven genoemde structuur van voetballen, in aanvallen en verdedigen.
Houd bij de bespreking en kort voor de aftrap de volgende zaken in je achterhoofd:
Als trainer geef jij het goede voorbeeld richting de tegenstander en de scheidsrechter. Straal naar je spelers uit hoe jij de spelers van de tegenstander ziet: je hebt ze nodig voor een leuke wedstrijd. Ontvang de tegenstander; maak tijdig kennis met de begeleiding, onthoud zijn naam en maak een praatje.
Maak duidelijke afspraken met je spelers over het omgaan met de scheidsrechter.
Maak ook duidelijke afspraken met je spelers over het omgaan met de scheidsrechter en grensrechters: geen discussie, respecteren, accepteren. Spelers die mopperen of erger worden gewisseld. Maak zelf kennis met de scheidsrechter. Spreek de verwachting uit van een sportieve wedstrijd, de tegenstander voelt zich dan aangesproken. Laat ook de spelers elkaar een prettige, sportieve wedstrijd wensen.
Geef vanaf O15 de aanvoerder een rol voor het geval de sfeer straks in de wedstrijd dreigt om te slaan, steun hem als het erop aan komt in woord en daad.