Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
De KNVB helpt verenigingen graag op weg om de accommodatie toegankelijk en sociaal veilig voor iedereen te maken. In de ‘Notitie toegankelijkheid voetbalaccommodaties’ lichten we de wet- en regelgeving toe en geven we uitleg over het keurmerk. In deze notitie staat tevens de normering die de KNVB in overleg met de organisatie ‘Ongehinderd’ heeft opgesteld. Ook geven we informatie over subsidiemogelijkheden.
15 tot 20% van de Nederlanders heeft een beperking. Dat zijn 2,5 miljoen mensen met auditieve, visuele, motorische of verstandelijke beperkingen en mensen die gebruik maken van een assistentiehond. En gezien de vergrijzing neemt het percentage Nederlanders met een beperking alleen maar toe. De KNVB is zich bewust van de problematiek voor mensen met een beperking. Zij lopen letterlijk en figuurlijk tegen veel drempels aan, waardoor zij niet mee kunnen doen en geen keuzevrijheid hebben. Bijvoorbeeld omdat een gebouw niet toegankelijk is. Dit geldt in veel gevallen ook voor voetbalaccommodaties.
De Nederlandse overheid heeft het VN Verdrag voor mensen met een beperking geratificeerd. Dit betekent dat openbare instellingen, waaronder ook sportverenigingen, hun accommodaties toegankelijk moeten maken voor iedereen. Er geldt dus een wettelijke verplichting voor voetbalverenigingen om ervoor te zorgen dat de gehele accommodatie toegankelijk is en om zo nodig aanpassingen te treffen.
In de ‘Notitie toegankelijkheid voetbalaccommodaties’ kun je meer lezen over de wet- en regelgeving en het keurmerk.
In de brochure 'Sociale veiligheid voetbalaccommodaties' willen we voetbalverenigingen helpen om met simpele, vaak goedkope en doeltreffende maatregelen de sociale veiligheid te verbeteren.
Volgens het Bouwbesluit artikel 4.25 moet er een integraal toegankelijk toilet zijn. Deze toiletruimte mag niet worden verwijderd of een andere bestemming krijgen omdat het gebouw daarmee niet meer voldoet aan het Bouwbesluit. Een mogelijke oplossing is één van de dames- of herentoiletten te combineren met het invalidentoilet. Dit is toegestaan conform Bouwbesluit.
Toegankelijkheid van de accommodatie is niet alleen van belang voor leden, maar ook voor niet-leden zoals ouders, supporters en andere belangstellenden. Als je accommodatie voor iedereen toegankelijk is, wordt je vereniging aantrekkelijker voor alle doelgroepen. Dit heeft voor je vereniging bijkomende voordelen als hogere inkomsten en extra (potentiële) vrijwilligers.
Wanneer jouw locatie toegankelijk is, ben je bereikbaar voor deze grote groep mensen en toeschouwers. Daarnaast vervult jouw vereniging en accommodatie een belangrijke sociale rol voor iedereen binnen de lokale gemeenschap, ongeacht of iemand een beperking heeft of niet. Dit geldt voor leden zelf maar ook voor een vader, moeder, opa of oma die naar een wedstrijd of training wil komen kijken, of voor een bestuurslid dat door een operatie of ouderdom slecht ter been is. Het hebben van een toegankelijke locatie zorgt ervoor dat iedereen gewoon kan meedoen en zich onderdeel voelt van de vereniging.
Aanpassingen die getroffen dienen te worden om jouw locatie toegankelijker te maken variëren enorm van aard en kosten. Het is lang niet altijd noodzakelijk om dure aanpassingen te treffen. Met een aantal eenvoudige aanpassingen kunt je jouw locatie al toegankelijker maken. Afhankelijk van het gebouw, de staat van het gebouw en aanwezige voorzieningen zijn sommige aanpassingen eenvoudig en andere juist niet. Voor eventuele subsidiemogelijkheden verwijzen wij naar de hierboven genoemde notitie 'Toegankelijkheid voetbalaccommodaties', waarin hierop specifiek wordt ingegaan.