Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Behouden

Werk als vereniging ook nadrukkelijk aan het tevreden houden van je huidige leden, zowel om hen te behouden als om inzicht te krijgen in de redenen waarom ze uitstromen. Uiteindelijk zijn je huidige leden de grootste ambassadeurs voor jouw vereniging.

  • Veel kinderen die stoppen met voetballen in de pupillen-categorie, stoppen vanwege het team waarin ze spelen of door de manier van trainen, coachen en begeleiden rondom het team. Zorg dus dat je oog hebt voor alle teams binnen de jeugd en pik signalen van ouders snel en serieus op.
  • Zorg voor opgeleide trainers voor alle jeugdteams en creëer daarmee een sterk pedagogisch en technisch kader. Neem als vereniging bijvoorbeeld deel aan het Welkomstprogramma.
  • Zorg voor een heldere visie en beleid: Wat wil je als vereniging bereiken? Wat bied je de pupillen aan? Hoe gaan we om de verschillende leeftijden? Een (jeugd) voetbalbeleidsplan brengt het in kaart.
  • Heb oog voor alle jongens en meiden, in alle categorieën en in alle teams. Bied hen een aanbod met gelijke kansen als het gaat om ontwikkeling en plezier. Lees hoe je daaraan invulling kunt geven.
  • Wil je specifiek een aanbod voor meiden ontwikkelen, bekijk dan meer informatie over deze snel groeiende doelgroep binnen de amateurverenigingen.
  • Wanneer kinderen toch stoppen met voetballen, zorg dan dat je in contact bent met de kinderen en hun ouders. Voer altijd een ‘exitgesprek’ om achter de redenen te komen waarom ze stoppen. Door inzicht te krijgen in hun uitstroommotieven kun je hier actie op ondernemen.
  • Weet waarom kinderen stoppen met voetbal. Hebben zij geen plezier meer in het team? Is voetbal toch geen leuke sport voor hen?
  • Als jouw vereniging geen passende plaats heeft in een leeftijdscategorie, zorg dan dat hij of zij wel kan blijven voetballen en begeleid het lid eventueel naar een andere vereniging.
  • Gaat een jongen of meisje hogerop spelen bij een andere club (bijvoorbeeld Betaald Voetbalclub), begeleid hen dan goed, houd contact en wie weet kan hij of zij ooit nog eens iets voor je vereniging betekenen. Wees trots op je opleiding en de speler en/of speelster die deze stap maakt.

In gesprek zijn met je leden In gesprek zijn met je leden De tijden veranderen. De samenleving verandert, evenals de rol van voetbal en de voetbalvereniging daarin. De voetballers en hun wensen veranderen. En dus is de vraag: hoe speel je hier als vereniging op in? Verander je mee? En zo ja, hoe?​ Dé voetballer bestaat niet meer. Er zijn veel voetballers, met evenzoveel wensen en behoeften. Wil je hen als club aan je binden?