Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Programma 'Meer vrouwen in voetbalbesturen'

Steeds meer meiden en vrouwen voetballen. Ook het aantal vrouwelijke bestuurders neemt jaarlijks toe. De jaarlijkse instroom is hoog. En dat is goed nieuws, want een divers samengesteld bestuur is van enorme meerwaarde voor de vereniging.

Maar wat is dan precies de toegevoegde waarde van vrouwen in een bestuur? Wat zijn hun drijfveren? Hoe benader je potentiële vrouwelijke bestuurders?

We willen de oorspronkelijke mannelijke norm binnen de verenigingen ontwikkelen naar een norm waarin de drempels verdwijnen voor vrouwen om een bestuurlijke functie te bekleden. We kiezen voor een duurzame aanpak die er niet alleen voor gaat zorgen dat op korte termijn meer vrouwen bestuurlijk actief worden.

We gaan voor een cultuuromslag binnen een vereniging waardoor vrouwen ook actief blijven en tevens meehelpen aan het wegnemen van drempels voor vrouwen in de toekomst. En deze vrouwelijke rolmodellen zijn ook zeker aanwezig bij jouw vereniging. Hoe bereik je deze vrouwen? Graag helpen we verenigingen en potentiële vrouwelijke bestuurders op weg.

Inzichten, feiten & cijfers

Het afgelopen seizoen hebben veelvuldig (online) gesprekken plaatsgevonden met vrouwelijke bestuurders én mannelijke bestuurders die een vrouw in hun bestuur hebben (gevraagd). Daarnaast zijn er ook gesprekken geweest met vrouwelijke bestuurders buiten de voetbalwereld (politiek, onderwijs, andere sportbonden). Uit deze gesprekken blijkt dat diversiteit in het bestuur doorgaans zorgt voor een betere vertegenwoordiging van het ledenbestand, toenemende diversiteit in inzichten en mogelijk meer openheid in discussie en daardoor vaak betere besluitvorming. Een vrouw in het voetbalbestuur kan dus op meerdere manieren van toevoegde waarde zijn.

Ben je geïnspireerd? Onderstaande infographic geeft een bestuur handvatten om vrouwen te benaderen voor een bestuursfunctie. Voor je een vrouw benadert, is het handig te weten wat hen drijft en hoe zij het beste benaderd kunnen worden.

Voor verenigingen

Bestuurscoach

Besturen is net als voetbal een teamsport, waarbij je elkaar allemaal nodig hebt om succes te boeken. Wanneer een vereniging een goed lopend bestuur heeft, wordt alles bij de club makkelijker. Om verenigingen hierbij te helpen start de KNVB het traject bestuurscoaching. De bestuurscoach richt zich op het bestuur als team.

KNVB Bestuurscoaching KNVB Bestuurscoaching Klik hier voor meer informatie.

Het is verleidelijk om te denken dat bestuurscoaching alleen zou moeten worden ingezet als het niet goed gaat in het bestuursteam. In tegendeel; heb je ambitie, wil je gebruik maken van de (misschien wel verborgen) aanwezige kwaliteiten in je team of wil je gewoon een nog beter team worden? Dus bijvoorbeeld de competenties van de vrouwelijke bestuurders beter benutten? Dan kan bestuurscoaching van toegevoegde waarde zijn. Juist omdat in de aanpak altijd een maatwerk begeleidingstraject ontstaat.

Procesbegeleiding

Iedere vereniging stoeit met vraagstukken omtrent vrijwilligersbeleid, ledenbinding en ledenbehoud. De vereniging is niet meer homogeen, spreekt verschillende doelgroepen aan en heeft te maken met invloeden van buitenaf. De KNVB biedt de vrijwilligers graag ondersteuning. Dit kan door met jouw vereniging een traject met een procesbegeleider aan te gaan.

Voor het thema ‘Meer vrouwen in voetbalbesturen’ zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een verenigingstraject voor het creëren van draagvlak binnen de vereniging (hoe zorg ik ervoor dat de inclusieve gedachte bij ieder lid gaat leven?) of simpelweg ondersteuning bij het inclusiever maken van je vereniging (hoe zorg je ervoor dat bv. een meisje of vrouw zich welkom voelt?).

Vrouwen hebben minder de neiging om op de voorgrond te treden en hebben vaak twijfels bij hun kennis en competenties.

Procesbegeleiding kan worden aangeboden vanuit diversiteit en inclusie (D&I), maar ook voor andere verenigingsvraagstukken. De lokale sportakkoorden bieden deze mogelijkheid. Ben je nieuwsgierig en wil je meer informatie hebben over procesbegeleiding? De verenigingsadviseur geeft je graag meer informatie en kent de juiste wegen.

Community Eén tweetje

Wil je laagdrempelig in contact komen met andere bestuurders over allerlei vraagstukken die als bestuurder op je pad komen? En wil je andere bestuurders helpen met jouw frisse blik op hun vraagstukken? Dat kan gemakkelijk met de community Eén tweetje!

Eén tweetje is een community die bestuurs- en commissieleden on- en offline met elkaar verbindt, waardoor het onderling uitwisselen van kennis en ervaringen makkelijker wordt. Deelnemers kunnen elkaar helpen, informeren en inspireren. Kortom: samen werken aan sterke verenigingen!

Zo werkt Eén tweetje: de online community.

 

Aanmelden Aanmelden Nieuwsgierig naar Eén tweetje? Meld je dan gelijk aan.

Bestuurdersopleiding

Vrouwen hebben minder de neiging om op de voorgrond te treden en hebben vaak twijfels bij hun kennis en competenties, blijkt uit onderzoek dat de KNVB onlangs deed onder vrouwelijke bestuurders. Daarom heeft de KNVB voor (nieuwe) bestuursleden de opleiding Besturen met Impact ontwikkeld.

Tijdens deze cursus – bestaande uit vier dagdelen – kan de vrouwelijke bestuurder zich ontwikkelen als individu. Door het juiste gereedschap aan te bieden worden bestuurders op weg geholpen om de club nog beter te organiseren. Enerzijds door kennis en vaardigheden te vergroten en anderzijds door handreikingen te krijgen bij de uitdagingen waar de bestuurder voor staat.

Mocht je één van deze producten/programma’s interessant vinden en er meer over willen weten, neem dan contact op met jouw verenigingsadviseur (Verenigingsondersteuning | KNVB)

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Klik hier voor verenigingsondersteuning.

Laatste nieuws