Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Werven, binden en behouden

Er zijn verschillende manieren om de groep senioren bij de club te verwelkomen, te binden en te behouden.

Werven

Het werven van volwassen voetballers is een (nog) grotere uitdaging dan het behoud van volwassen voetballers bij de club of vereniging. Probeer bij het werven scherp te houden waarom volwassenen voetballen. In de meeste gevallen is dat voornamelijk vanwege de gezelligheid van het team:

  • Organiseer bijvoorbeeld een (vaste) vriendenavond waarbij teams vrienden kunnen uitnodigen om een potje mee te voetballen en daarna een drankje in de kantine te doen.
  • Ook kun je een vriendentoernooi organiseren, zodat oud-voetballers weer in aanraking komen met het plezier van voetbal en wellicht wel willen instromen in een vriendenteam. 

Binden

Het binden van senioren voetballers is vaak lastig: ze hebben een druk bestaan door studie, werk en/of gezin. De meesten van hen komen naar de vereniging om een potje te voetballen samen met vrienden. Om deze senioren te behouden is het belangrijk om ze te betrekken bij de club:

  • Gezelligheid met het team is de belangrijkste reden om te voetballen voor senioren voetballers. Stel jezelf als vereniging de vraag: 'Wat kan je voor diverse teams betekenen om deze gezelligheid te stimuleren?' Zo kun je bijvoorbeeld een jaarlijks voetbaltoernooi organiseren, maar ook een dartavondje op de club kan werken. Ook organiseren veel verenigingen in de zomer een zomeravondcompetitie.
  • De meeste voetballers willen trainen en wedstrijden spelen. Probeer zo goed mogelijk in te spelen op de wensen qua speeltijd/-dag, dit is belangrijk voor seniorenteams. Denk daarbij aan de spelvorm (11x11 of 7x7) en ook aan de speeldag. Datzelfde geldt voor de trainingsbehoefte. Willen de teams trainen en is dat als team apart of juist samen met overige trainingsteams? Probeer daar op in te spelen.
  • Verzorg een voetbalclinic van het eerste elftal aan de seniorenteams. Vaak wordt dit gedaan voor de jeugdteams. Het kan ook goed werken om dit een keer aan seniorenteams aan te bieden, het zorgt voor enthousiasme en betrokkenheid.

Behoud

Een seniorenvoetballer die stopt is lastiger weer aan het voetballen te krijgen dan een jeugdvoetballer. Daarom is het belangrijk om de uitstroom van voetballers zo veel mogelijk te monitoren.

  • Weet wat de behoefte van de seniorenteams en de voetballers is. Wellicht een open deur, want veel verenigingen denken te weten wat hun voetballers willen. Toch blijkt dat in de praktijk niet altijd op te gaan. Vooral 'overige senioren' (de B-categorie) voelen zich niet gezien. Een veelgehoord gevoel vanuit overige seniorenteams is dat er niet naar ze geluisterd wordt, dat ze worden achtergesteld qua materialen en veldgebruik en dat ze er ‘maar een beetje bijhangen.
    Tip: Organiseer een informele bijeenkomst voor de aanvoerders/leiders, organiseer een BBQ of ontbijt-ochtend en schuif bij ze aan tafel en luister naar hun wensen.  
  • Blessures zijn een veelgehoorde reden om te stoppen met voetballen. Dit hangt er vaak mee samen dat er niet getraind wordt of dat er geen goede warming-up wordt gedaan. Wat kan de vereniging hierin betekenen voor de diverse teams/voetballers?
  • Denk na over lidmaatschapsvormen. Sommige recreatieve voetballers willen minder en flexibeler voetballen. Een volledige contributie is dan wellicht niet passend. Wellicht is het mogelijk om te variëren in lidmaatschap of per team een contributie vast te stellen zodat het team zelf een verdeelsleutel kan maken of nadenken over lidmaatschap voor reserveleden (die max. aantal wedstrijden mogen spelen).

In gesprek zijn met je leden In gesprek zijn met je leden De tijden veranderen. De samenleving verandert, evenals de rol van voetbal en de voetbalvereniging daarin. De voetballers en hun wensen veranderen. En dus is de vraag: hoe speel je hier als vereniging op in? Verander je mee? En zo ja, hoe?​ Dé voetballer bestaat niet meer. Er zijn veel voetballers, met evenzoveel wensen en behoeften. Wil je hen als club aan je binden?