Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Werven, binden en behouden junioren

Er zijn verschillende manieren om jongens en meiden bij de club te verwelkomen, te binden en te behouden.

Werven

  • Met de 'Oranjefestivals' ondersteunt de KNVB verenigingen in wervingsactiviteiten en worden ouders op weg geholpen richting de voetbalclubs. Deze campagne is specifiek bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. We zien dat jongens gemiddeld op 7,2 jaar starten met voetballen, terwijl meiden gemiddeld met 10,8 jaar starten. Om meiden kennis te laten maken met voetbal, kun je een Vriendinnendag voor meiden tussen de 10 en 15 jaar organiseren. Zo zorg je ervoor dat je ook de oudere meiden bereikt.

Oranjefestival Oranjefestival Organiseert jouw vereniging dit jaar een Oranjefestival? Het is de leukste, simpelste en meest laagdrempelige manier om meer jongens en meiden te binden aan de vereniging.

Binden

  • Laat jongeren meepraten en meedenken, zo weet je als bestuur (nog) beter wat er speelt. Er zijn al verenigingen met een jeugdraad, jeugdbestuur en zelfs een jeugd ALV. Ook het houden van 10-minuten gesprekken met junioren teams zorgt ervoor dat je als bestuur en trainer beter inzicht krijgt in wat er leeft en jullie de wensen en behoeftes beter op elkaar kunnen afstemmen.

Jongeren (meer) betrekken bij de vereniging Jongeren (meer) betrekken bij de vereniging Door niet langer over, maar met de jeugd te praten, kom je erachter wat zij belangrijk vinden, zorg je voor verbinding tussen jeugdspelers en het bestuur en kun je input meenemen in het vormen van (jeugd)beleid.

  • Organiseer een aantal activiteiten die passend zijn bij de doelgroep, bijvoorbeeld de E-Talents Cup: het toernooi dat FIFA22 en voetbal combineert, maar ook een seizoensopeningstoernooi, een winterstop-uitje met het team of een eindeseizoensbbq dragen bij aan de sfeer op de club.

Jantje.gg: nieuwe digitale voetbalcompetitie van de KNVB Jantje.gg: nieuwe digitale voetbalcompetitie van de KNVB Met Jantje.gg wil de KNVB de ruim anderhalf miljoen FIFA-spelers die Nederland kent met elkaar verbinden.

  • Jongeren zijn nog volop in ontwikkeling en de puberteit is een periode vol veranderingen. Dat zie je terug in de manier waarop ze voetballen, maar ook in de manier waarop ze met elkaar en met de trainer omgaan. Zorg dat je als trainer ook aandacht hebt voor deze emotionele ontwikkeling. De invloed van een trainer is namelijk groot.

Kenmerken per leeftijdscategorie Kenmerken per leeftijdscategorie Bekijk de leeftijdsspecifieke kenmerken van een jeugdvoetballer.

Behoud

  • Zorg voor goed opgeleide trainers - bijvoorbeeld door begeleiding vanuit de Hoofd Opleiding - voor alle jeugdteams en creëer daarmee een sterk kader.
  • Maak samen een heldere visie op jeugdvoetbal: wat wil je als vereniging bereiken? Wat bied je elke groep voetballers aan? En wie zijn daarvoor nodig? Een Jeugdvoetbalbeleidsplan brengt het in kaart.
  • Bekijk of je vriendenteams bij elkaar kunt houden. Een van de belangrijkste motivaties van de jongeren om te voetballen is dat ze met hun vrienden dat balletje kunnen trappen. Probeer, bij teams met leden die recreatief voetballen, hier rekening mee te houden bij de teamindeling.
  • Zodra een speler stopt, biedt dan een afrondingsgesprek aan waarin hij/zij wordt bedankt voor het lidmaatschap. Zo kun je gemakkelijk achterhalen wat de redenen zijn en wat je als vereniging in de toekomst zou kunnen doen om deze uitstroom te voorkomen.

Vriendenteams Vriendenteams Luister hier de aflevering 'Vriendenteams' van de podcast 'De jeugd heeft de toekomst'.

Podcast Podcast Luister hier aflevering 9 van seizoen 2 van de podcast 'De jeugd heeft de toekomst' over het in gesprek gaan met de jeugd op jouw vereniging.

In gesprek zijn met je leden In gesprek zijn met je leden De tijden veranderen. De samenleving verandert, evenals de rol van voetbal en de voetbalvereniging daarin. De voetballers en hun wensen veranderen. En dus is de vraag: hoe speel je hier als vereniging op in? Verander je mee? En zo ja, hoe?​ Dé voetballer bestaat niet meer. Er zijn veel voetballers, met evenzoveel wensen en behoeften. Wil je hen als club aan je binden?