Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wat houdt pupillen bezig?

Elke leeftijdscategorie heeft zijn eigen aanpak en alle kinderen zijn uniek. Lees wat kinderen bezighoudt en hoe daarop in te spelen als vereniging.

 

Onder 6 en 7

Kinderen van 5 en 6 jaar hebben een globaal beeld van voetballen. Dat is vooral gebaseerd op wat ze zien op tv, populaire clubkleuren, bekende voetballers en wanneer ouders al op de voetbalclub rondlopen. De kinderen hebben nog weinig idee bij de bedoeling van het spel, de regels en een competitie. Wanneer de kinderen zelf voetballen, zien ze vooral een bal. En waar de bal is, daar moet je zijn.

Welke ontwikkeling maken ze door op voetbalgebied?

KNVB Assist | Leeftijdspecifieke kenmerken onder 6 & onder 7.

Wat houdt ze bezig buiten het voetbalveld?

  • Kinderen van deze leeftijd zitten in groep 2 (oudste kleutergroep) en in groep 3. Ze maken grote sprongen in hun ontwikkeling en leren lezen en schrijven en rekening houden met anderen. Ze kunnen goed alleen spelen en je kunt afspraken met ze maken. Het is voor deze groep nog lastig om stil te zitten, ze zijn vaak ongeduldig en avontuurlijk ingesteld. Samenspelen kan een uitdaging zijn, vooral bij kleuters die graag nog hun eigen zin krijgen.
  • Hun wereld wordt steeds groter: ze gaan naar school, mogen op een sport, gaan bij vriendjes en vriendinnetjes spelen
  • Op deze leeftijd halen veel kinderen hun zwemdiploma.
  • Ouders en juf/meester zijn de grootste beïnvloeders, maar kinderen kijken ook op naar oudere broers en zussen. Ook willen ze graag alles wat hun vriendjes en vriendinnetjes nadoen.
  • De iPad wordt vaak gebruikt: voor het bekijken van filmpjes en het spelen van spelletjes.
 

Onder 8 en 9

De kinderen beheersen steeds vaker voetbalhandelingen met bal zoals aannemen, passen, dribbelen en schieten. Ook krijgen kinderen meer besef van de structuur van het spel, samenspelen en wie de tegenstander is. Het gevoel om situaties samen te moeten oplossen ontwikkelt zich langzaam. In deze leeftijdscategorie zijn kinderen nog steeds heel snel afgeleid en hebben ze een korte spanningsboog.

Welke ontwikkeling maken ze door op voetbalgebied?

KNVB Assist | Leeftijdspecifieke kenmerken onder 8 & onder 9.

Wat houdt ze bezig buiten het voetbalveld?

  • Kinderen van deze leeftijd zitten in groep 4 en 5.
  • Ze houden zich steeds meer bezig met wie ze zijn. Ze willen zich meten met andere kinderen en kunnen slecht tegen hun verlies. Ze zijn volop bezig om zichzelf neer te zetten en te bewijzen. 
  • Ook leren kinderen op deze leeftijd om steeds zelfstandiger te zijn en keuzes en beslissingen te maken; welke kleding trek ik aan, wanneer moet ik voetballen en met wie wil ik vandaag gaan spelen.
  • Vanaf deze leeftijd speelt ook groepsdruk een grotere rol; kinderen proberen zoveel mogelijk bij de groep te horen.
  • De iPad wordt vaak gebruikt om spelletjes te spelen en het bekijken van tekenfilmpjes.
 

Onder 10 en 11

Kinderen kunnen zich op deze leeftijd al wat langer op hetzelfde onderdeel concentreren. Ze hebben een brede interesse en zijn leergierig. Ook hebben ze de drang om na te bootsen, dus als trainer/coach is het belangrijk om veel voor te doen. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en willen veel voetballen. De kinderen kunnen ook al benoemen wat ze wel en niet leuk vinden.

Welke ontwikkeling maken ze door op voetbalgebied?

KNVB Assist | Leeftijdspecifieke kenmerken onder 10 & onder 11.

Wat houdt ze bezig buiten het veld?

  • Kinderen van deze leeftijd zitten in groep 6 en 7.
  • Ze worden steeds zelfstandiger: ze gaan alleen naar school en blijven eten bij vriendjes & vriendinnetjes. Deze onafhankelijkheid eisen kinderen vaak op: ze willen op avontuur en zelf dingen doen en ontdekken. Aan de andere kant zoeken ze ook nog naar de geborgenheid en veiligheid van hun ouders.
  • Ze mogen vaak zelfstandig naar school of naar de voetbalclub en worden niet altijd meer gehaald en gebracht.
  • Kinderen krijgen op deze leeftijd vaak voor het eerst een mobiele telefoon. De telefoon wordt voornamelijk gebruikt om spelletjes te spelen, met vriendjes te WhatsAppen en met ouders te WhatsAppen/bellen.
 

Onder 12 en 13

Ze kunnen zich steeds beter vergelijken met anderen en krijgen meer oog voor eigen- en teamprestaties. Het team wordt steeds belangrijker. Wat je in het veld op bepaalde posities moet doen, wordt steeds duidelijker zichtbaar. De kinderen hebben ook de ideale lichaamsverhoudingen. Dit zorgt voor een goede coördinatie. De kritiek op de eigen prestaties en anderen kan groeien. Kinderen stellen soms hoge eisen aan zichzelf. Ze zijn in staat om complexere voetbalsituaties op te lossen en willen dan ook graag trainen in verschillende wedstrijdsituaties.

Welke ontwikkeling maken ze door op voetbalgebied?

KNVB Assist | Leeftijdspecifieke kenmerken onder 12 & onder 13.

Wat houdt ze bezig buiten het veld?

  • Ze zitten in groep 8, het laatste jaar van de basisschool.
  • Ze zijn mondig en toch nog kind. Hun gedrag verandert: ze worden brutaler en tasten thuis en op school de grenzen af. Hun leefwereld wordt groter: ze kunnen zich druk maken om zakgeld, kleding, het wachtwoord van de wifi, games en make-up.
  • Ze krijgen steeds meer een eigen leven, buiten het gezin. Ze zijn veel buiten te vinden, bij vrienden of op de sportclub. Ze gaan meer hun eigen weg, maar hebben nog wel hulp en aanmoediging nodig. Duidelijke regels en afspraken zijn van belang: ze kunnen zelf nog niet de gevolgen van hun acties overzien.
  • Vrienden worden steeds belangrijker en de mobiele telefoon is hun eerste levenslijn: ze zitten veel op WhatsApp en zijn actief op de sociale kanalen: Instagram, Snapchat etc..