Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Aanleg

Kunstgrasvelden dienen, net als natuurgrasvelden, te voldoen aan bepaalde afmetingen.

Ook het plaatsen of bevestigen van belijning, doelen, hoekvlaggen en andere inrichtingsmaterialen is essentieel. De normen en richtlijnen waar een kunstgrasveld aan moet voldoen zijn te vinden in de brochure 'Kwaliteitsnormen voetbalaccommodatie'.

Infill-materialen; de voor- en nadelen

De KNVB krijgt met regelmaat vragen over de kenmerken en eigenschappen van infill-materialen voor kunstgrasvelden. Er is getracht de voor- en nadelen, maar ook de onzekerheden van de diverse infill-materialen op papier te zetten zodat verenigingen meer een houvast hebben en een meer bewuste keuze kunnen maken voor een type infill. In het overzicht is een onderscheid gemaakt tussen gerecycled materiaal, synthetisch materiaal en natuurlijk materiaal.

Certificering kunstgrasvelden

In Nederland is de kwaliteit van kunstgrasvelden van hoog niveau. Dit is het resultaat van structurele aandacht voor en samenwerking op dit onderwerp door de sectoren sport, gemeenten en markt binnen het Kwaliteitszorgsysteem sportvloeren en sportaccommodaties. Het doel van het Kwaliteitszorgsysteem is het realiseren van kwalitatief goede en veilige sportvloeren en -accommodaties voor eigenaren van sportvelden en de sporters die er gebruik van maken. Om de kwaliteit te kunnen borgen hanteert de KNVB het NOC*NSF/KNVB certificaat als minimale randvoorwaarde voor het spelen van competitiewedstrijden en toernooien georganiseerd onder auspiciën van de KNVB. Kunstgrasvelden dienen na aanleg, ombouw, renovatie of herkeuring tenminste te voldoen aan een aantal eisen. Deze eisen hebben betrekking op sportfunctionaliteit, veiligheid, bespeelbaarheid, uniformiteit en duurzaamheid en zijn vastgelegd in NOC*NSF-normen. Meer informatie over het Kwaliteitszorgsysteem lees je in het Procedurehandboek.

Op de NOC*NSF Sportvloerenlijst staan alle ‘Labgoedgekeurde’ en ‘Erkend en gecertificeerde’ sportvloerconstructies vermeld. Alleen sportvloerconstructies die op deze lijst staan, zijn door de KNVB goedgekeurd voor (competitie)wedstrijden en komen in aanmerking voor een NOC*NSF/sportbond certificaat. Tevens voorziet deze lijst in producenten/leveranciers of aannemers die de betreffende sportvloer kunnen en mogen bouwen. NOC*NSF voert namens de sportbonden de regie en het beheer over de NOC*NSF Sportvloerenlijst. Verder wordt beschreven wat de kenmerken zijn van de verschillende statussen die gekoppeld zijn aan de sportvloerconstructies en wat het proces is om een sportvloerconstructie op de NOC*NSF Sportvloerenlijst te krijgen. Lees hoe je een project kunt laten registreren.

Om een sportvloer in aanmerking te laten komen voor plaatsing op de NOC*NSF Sportvloerenlijst dient aangetoond te worden dat de sportvloer aan de gestelde normen voldoet. In veel gevallen betekent dit dat de sportvloer (dit betekent de totale constructie van onderbouw tot en met toplaag) aangemeld dient te worden voor onderzoek bij een door NOC*NSF erkend testinstituut. Als uit het rapport van het testinstituut blijkt dat het veld voldoet aan de gestelde normen, zorgt de KNVB ervoor dat de vereniging in het bezit wordt gesteld van een certificaat voor het betreffende veld. Dit certificaat is van belang om door de KNVB georganiseerde wedstrijden op het veld te kunnen spelen. Het certificaat is voor acht jaar geldig. Dit betekent dat het veld daarna een herkeuring moet ondergaan om te bepalen of het voldoet aan de gebruiksnorm.

Dispensatie

Mocht een veld om redenen (denk aan aanwezigheid bebouwing, grensafscheidingen of anders) niet kunnen voldoen aan de normen en richtlijnen zoals beschreven in de brochure “Kwaliteitsnormen voetbalaccommodatie” dan moet er dispensatie voor het betreffende veld aangevraagd worden.

Dispensatie wordt niet zondermeer vergeven. Het is zinvol om tijdens de voorbereidingsfase al in contact te treden met de KNVB zodat zaken goed met elkaar afgestemd kunnen worden. Een dispensatie heeft vaak een tijdelijk karakter en heeft soms als consequentie dat er met bepaalde teams niet op het veld gespeeld kan worden. Als hierover met elkaar in het voortraject wordt gesproken dan is de kans op slagen groter doordat er gezamenlijk naar een oplossing gezocht kan worden. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Dispensatie voor een kunstgrasveld kan worden aangevraagd via de afdeling Accommodatiezaken. Wil je nagaan of de velden van jouw club voldoen aan de normen van de KNVB? Neem dan contact op met de verenigingsadviseur uit jouw regio.

Veelgestelde vragen kwaliteitsnormen speelvelden Veelgestelde vragen kwaliteitsnormen speelvelden Klik hier voor antwoorden op veelgestelde vragen over de kwaliteitsnormen van speelvelden.

Accommodatiezaken

Vragen over zaken rondom de accommodatie? Stel ze via onderstaand e-mailadres.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs.

Laatste nieuws