Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wat doet de KNVB?

De KNVB draagt een grote verantwoordelijkheid om sportiviteit en respect op en rond de velden te waarborgen en te stimuleren. Om te bereiken dat er op de velden een gevoel ontstaat van ‘voetbal om van te houden’, heeft de KNVB een meervoudige aanpak ontwikkeld.

De KNVB ondersteunt en stimuleert verenigingen op dit gebied met positieve initiatieven en opleidingen voor trainers, bestuurders en scheidsrechters. Daarnaast werkt de bond hard om ongewenst gedrag te voorkomen met bijvoorbeeld de invoering van het spelregelbewijs en worden individuen, teams en verenigingen gestraft als de situatie dat vereist. Sportiviteit en respect kan een gevoelig onderwerp zijn, maar verenigingen staan er niet alleen voor. Voor clubs en de vrijwilligers zijn er verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Initiatieven als ‘samen naar een veiliger sportklimaat’ versterken deze programma’s.

Het bevorderen van sportiviteit en respect op de voetbalvelden vraagt om een collectieve cultuurverandering. 

Visie op sportiviteit en respect

Het bevorderen van sportiviteit en respect op de voetbalvelden vraagt om een collectieve cultuurverandering. In de gewenste cultuur is er altijd sprake van voetbal om van te houden. In het amateurvoetbal wordt er op verschillende onderdelen ingezet op sportiviteit en respect.

Urgentie om te professionaliseren

De KNVB probeert mensen bewust te maken van hun eigen invloed en stimuleert hen om het beste uit zichzelf te halen: professionaliseren van gewenste gedrag. Het morgen net iets beter willen doen dan vandaag, dat is de mentaliteit. Centraal staat bewustwording van gedrag en het belonen van positief gedrag.

Spelvormen, regels en reglementen

Het spel, de spelregels of procedures zo aanpassen dat dit het gedrag van mensen positief beïnvloedt. Een aantal voorbeelden dat de KNVB reeds heeft doorgevoerd is: het fairplay-concept (spelen zonder scheidsrechter), de tienminutenstraf, de visuele spelerspascontrole en het spelregelbewijs voor B-junioren.

Aanpak risicoverenigingen

De KNVB ondersteunt en helpt verenigingen om binnen de club een sfeer te creëren waar mensen zich veilig voelen en zich ‘normaal’ gedragen. Om deze aantrekkelijke voetbalcultuur te realiseren, vragen verenigingen van de KNVB om die elementen aan te pakken die haaks staan op dit principe. Hiertoe is de aanpak risicoverenigingen ontwikkeld.

Aanpak risicoverenigingen Aanpak risicoverenigingen De aanpak van zogenoemde risicoverenigingen is erop gericht om clubs (weer) een veilig plek te laten zijn voor iedereen die geniet van het voetbal.

Trainingen en cursussen

Trainingen en cursussen dragen positief bij aan sportief en respectvol gedrag

Trainingen en cursussen voor individuele trainers en scheidsrechters dragen positief bij aan sportief en respectvol gedrag.

Naast reguliere cursussen worden er specifieke trainingen gegeven, bijvoorbeeld voor het leren omgaan met moeilijke kinderen. Voor scheidsrechters zijn er onder meer weerbaarheidstrainingen.

Tucht en straffen

Mensen die over de schreef gaan worden gestraft. De KNVB bewaakt grenzen van het toelaatbare en treedt op als deze grens wordt overschreden. Daar waar mogelijk doet de bond dit met een straf met pedagogische inslag, waardoor nadruk ligt op verbeterd gedrag in de toekomst. Een voorbeeld hiervan is de HALT-straf. Kijk hieronder voor meer informatie daarover. Serie 'Strijd tegen geweld op het veld' op landelijke radio Serie 'Strijd tegen geweld op het veld' op landelijke radio In een vijfluik op de landelijke radio wordt gepraat over agressief gedrag op en rondom het veld en wordt de aanpak van de KNVB om incidenten te voorkomen besproken. Schreeuwende ouders langs de zijlijn? Schreeuwende ouders langs de zijlijn? Het is een vraag waar veel clubs mee worstelen. Hoe ga je om met schreeuwende ouders?

Hoe stimuleer ik Fair Play binnen de vereniging? Hoe stimuleer ik Fair Play binnen de vereniging? Voetbal is plezier, Fair Play het fundament van een voetbalvereniging. Hoe kun je Fair Play stimuleren bij jouw eigen voetbalclub?

Avanti ’31 loopt voorop met Respectprijs Avanti ’31 loopt voorop met Respectprijs De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zette het bestuur van s.v. Avanti’31 aan het denken. De club wilde graag zelf iets ondernemen op het gebied van respect op en rond het voetbalveld.

Filmpjes Back to Basics

'De vereniging staat onder druk', het is een veel gehoorde kreet. De filmpjes Back to Basics zijn bedoeld ter inspiratie voor verenigingsbestuurders die werken aan hun vereniging.

Modern verenigingsbesturen: Back to Basics.

 

Sturen op verenigen: Back 2 Basics 2.

 

Bewust Besturen met Gezag.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Laatste nieuws